Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ungdomsårene passerer revy i hashtåger

Danske forældre må på banen, hvis vi skal komme et voksende hashmisbrug blandt de unge til livs, siger misbrugsekspert. Det er alt for nemt at gå rundt og være småskæv i skolen eller på jobbet, uden at nogen opdager det.

Danske unge kæmper stort set alene med deres hashproblemer.

Langt flere end vi aner dropper ud af skole og studier, fordi de ryger for meget hash og ikke kan følge med.

Psykiateren og misbrugseksperten Henrik Rindom fortæller, at hashmisbruget er let at skjule, fordi det anses for normalt, at teenagere er sløve og indadvendte og svære at få op om morgenen.

»Hashrygerne er i modsætning til alkoholikerne ikke synlige i bybilledet. Det er langt lettere at skjule en joint i skoletasken end fire ølflasker,« fortæller Henrik Rindom.

»Skal vi dæmme op for det voksende hashmisbrug blandt danske teenagere og unge, må hashen til diskussion omkring de danske middagsborde. Vi må diskutere hashkultur med vore børn på samme måde, som vi diskuterer alkoholkultur. Det er normalt, at teenagere får at vide, at de skal holde sig fra alkohol. Men vi forældre ved godt, at de drikker alligevel. Derfor siger vi til dem, at vi ikke vil have, de dingler rundt ude i byen og kommer til skade. De skal ringe hjem, hvis de har drukket for meget. Så skal vi nok komme og hente dem. Jeg har aldrig hørt danske forældre sige det samme omkring hash,« siger Henrik Rindom.

Hash i alle samfundslag
Han fortæller, at hashmisbruget florerer i alle samfundslag.

»Vi har haft kontakt til alle erhverv og alle samfundsgrupper i det her land,« fortæller Henrik Rindom.

Han efterlyser et lovgrundlag, der vil gøre det muligt at etablere anonym rådgivning omkring narkotika på samme måde, som det kendes fra alkoholområdet.

I dag skal det sociale system involveres, så snart det drejer sig om euforiserende stoffer, og det afholder mange fra at henvende sig og bede om hjælp til afvænning.

Uskyldig hash
Lederen af Unge- og familieteamet Plan B i Valby, Søren Thide, siger, at der er en aura af blomsterbørn og fri kærlighed over hashen.

»Rigtig mange forældre har prøvet hash en gang eller to i deres ungdom, og betragter det som relativt uskyldigt. Men de aner ikke, hvor skadelig hashen i virkeligheden er.«

På Plan B har man i løbet af de seneste halvandet år oplevet at indlægge fem unge mellem 14 og 16 år på ungdomspsykiatrisk afdeling på grund af en hashfremkaldt psykose.

»Mange forældre har en travl hverdag og tror, de kan begynde at slappe af i forældrerollen, når børnene bliver 13-14 år. De er pludselig blevet store og virker som om, de kan klare det hele selv. Men de kræver stadig mandsopdækning. Man skal vide, hvad ens børn render rundt og laver, og hvem de er sammen med. Og så skal man lave ting sammen med dem i stedet for bare at stikke dem nogle penge,« siger Søren Thide.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.