Du er logget ind

Din profil kan bruges på berlingske.dk, business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Underklassens børn er på afveje i det øjeblik, navlestrengen bliver klippet«

Hardcore kontanthjælpsmodtagere kan ikke rykkes med økonomiske incitamenter, mener Karina Pedersen, der selv er vokset op i en familie på evige overførsler.

Karina Pedersen er en mønsterbryder. Hun er vokset op i underklassen og er nu stud.mag. og klummeskribent på den liberalistiske netavis 180 grader.
Karina Pedersen er en mønsterbryder. Hun er vokset op i underklassen og er nu stud.mag. og klummeskribent på den liberalistiske netavis 180 grader.

Det eneste karriereråd, Karina Pedersen nogensinde har fået, var fra sin prostituerede underbo, der frarådede hende at sælge sin egen krop. Ellers var der ikke nogen i omgangskredsen, der talte om arbejde.

Da Karina fyldte 16 år, opfordrede moren hende til at tage kontakt til bistandskontoret så hun kunne komme på overførsel. For det var vigtigt at få en god sagsbehandler, og der kunne godt være ventetid.

»Når man vokser op i et hjem, hvor ingen arbejder og de få i blokken, der gør, er lede og kede af at gøre rent på banegårdens toiletter, er uddannelse og job ikke noget, man snakker om – kun i negative vendinger. Har man ikke selv nogen ambitioner, er kontanthjælp den helt naturlige og logiske vej at gå.«

35-årige Karina Pedersen kender underklassen indefra. Hun er vokset op i en jysk forstadsghetto med en fordrukken mor på evig overførselsindkomst og et par kriminelle brødre. Alligevel lykkedes det hende at løfte sig ud af miljøet og tage en universitetsuddannelse. Den sociale rejse har gjort hende til liberalist og en skarp stemme i fattigdomsdebatten som blogger for netavisen 180Grader, hvor hun revser sit ophav for at mangle personligt ansvar og moral. Om to uger udkommer hun med bogen »Tanker om underklassen«.

»Jeg vil nødig være pessimist. Men jeg tror ikke, man kan gøre meget for at få dem, der allerede er på kontanthjælp, i hverken uddannelse eller arbejde. Nu handler det bare om at stoppe tilgangen,« siger Karina Pedersen.

Økonomiske værktøjer virker ikke

I forbindelse med sin bog lavede hun for sjov et tjek på de jævnaldrende fra sit gamle kvarter. Flertallet var på overførselsindkomst, mange fordrukne eller på stoffer.

Det er selvfølgelig langt fra alle kontanthjælpsmodtagere, der er i den situation, understreger Karina Pedersen. Men for de »andengenerationsmodtagere«, som har fået hjælp fra de fyldte 18, kommer man ikke langt med de værktøjer, som kontanthjælpsreformer rummer, mener hun.

»Du kan hverken vifte med økonomiske gulerødder eller sparke dem i arbejde eller uddannelse ved at forringe eller helt fjerne deres kontanthjælp. For rigtig mange i den gruppe har slet ikke begreb om, hvordan man administrerer penge,« siger hun.

Når Karinas bror af og til tog et lagerarbejde, blev han så opstemt af at få sin første løn og føle sig rig, at han helt droppede at møde op måneden efter. Det samme gjaldt for flere af vennerne.

»Jeg er liberalist og tror på økonomiske incitamenter. Men de her mennesker tænker ikke som de liberale, at bare der er nogle penge i vente, så skal de nok ændre adfærd. Og de deler heller ikke middelklassens værdier om, at det er godt at have noget fornuftigt at give sig til. Om du ganger kontanthjælpen med ti, eller reducerer den til det halve, vil ikke gøre nogen som helst forskel,« siger Karina Pedersen.

Men hvad med uddannelse? Det er jo også en del af regeringens plan, at de unge skal presses til at uddanne sig?

»Hvis du siger, at du vil uddanne dig i det miljø, er du totalt til grin. De kender ikke nogen, der har en uddannelse og dem, de kender i det offentlige, har de et fjendtligt syn på. Så det tror jeg ikke heller ikke meget på.«

Mønsterbryderen

At hun selv brød mønstret er et spørgsmål om personlighed og styrken til at vælge et andet liv, siger hun. Havde hun selv fået et barn som 17-årig, ligesom mange fra kvarteret, var det også gået galt for hende.

»Underklassens børn er på afveje i det øjeblik, navlestrengen bliver klippet. Derfor mener jeg, at vi skal turde rådgive unge på kontanthjælp til ikke at få børn, så længe de ikke har ressourcerne til at tage sig af dem.«

Det er et kontroversielt synspunkt, det ved Karina Pedersen godt. Men det er nødvendigt at fokusere på den næste generation, hvis man vil vende billedet, siger hun.

Sandsynligheden for, at unge piger får et job, hvis de har et barn og er på kontanthjælp som 17-årige er lille. Og den lave kontanthjælp gør, at det er svært at give børnene betingelserne for at få et bedre liv. Derfor skal vi fokusere meget mere på fødekæden end de eksisterende kontanthjælpsmodtagere, mener hun.

Som liberalist er Karina selv grundlæggende modstander af langvarig kontanthjælp, som hun mener er skyld i den sump, som mange af hendes familiemedlemmer er havnet i. Det har hun slået fast gang på gang på sin blog. Men at skære i ydelserne til dem, som allerede modtager, vil bare gøre ondt værre, for det vil ramme de allersvageste, siger hun.

»Vi skal kigge langt mere på årsagerne til, at folk havner på kontanthjælp end ydelsernes størrelse. Det er normerne og moralen, vi skal rykke på, ikke økonomien.«

Tilføjelse 3. september 2016. I forbindelse med udgivelsen af Karina Pedersens bog "Helt ude i hampen. Mails fra underklassen" er Berlingske blevet gjort opmærksom på, at Karina Pedersen i dette interview med Berlingske i 2012 kommer med en række påstande om jævnaldrene fra det område, hvor hun er vokset op, samt en påstand om hendes bror. Disse påstande har Berlingske aldrig forholdt de omtalte. Hvilket vi skal beklage. red.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.