Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Umotiverede jobansøgere spilder virksomheders tid

Fire ud af ti virksomheder får jobansøgninger fra ledige, der slet ikke er interesserede i at få jobbet, de søger, viser ny undersøgelse.

Fire ud af ti virksomheder får jobansøgninger fra ledige, der slet ikke er interesserede i at få jobbet, de søger. (Foto: Esben Salling/Ritzau Scanpix)
Fire ud af ti virksomheder får jobansøgninger fra ledige, der slet ikke er interesserede i at få jobbet, de søger. (Foto: Esben Salling/Ritzau Scanpix)

Fire ud af ti virksomheder har inden for det seneste år oplevet at få ansøgninger fra ledige, der slet ikke er interesserede i det job, de søger.

Det viser en spørgeundersøgelse blandt medlemmerne af Dansk Erhverv.

De umotiverede ansøgninger frustrerer virksomhederne, forklarer chefkonsulent Peter Halkjær, Dansk Erhverv.

- Det betyder, at der er virksomheder, der bruger en del ressourcer på det.

- Men det betyder også, at der er et arbejdsudbud blandt ledige, som virksomhederne ikke kan gøre brug af, siger Peter Halkjær.

- Det er skidt, fordi virksomheder i stort omfang er ramt på mangel på arbejdskraft, siger han.

Det har før været dokumenteret, at virksomheder modtager såkaldte proformaansøgninger.

Men omfanget i den seneste undersøgelse overrasker Peter Halkjær.

Årsagen er ifølge professor Henning Jørgensen, Aalborg Universitet, rigide krav til de ledige.

De skal hele tiden producere jobansøgninger med det resultat, at der skydes med spredehagl.

- Jeg er enig i, at der er for mange proformajobansøgninger, men det er jo, fordi de ledige bliver pisket til at søge job hele tiden, uden at det betyder ret meget, hvad de søger, bare de søger en hel masse, siger Henning Jørgensen til Politiken.

Hos Dansk Erhverv mener Peter Halkjær, at jobcentrene skal skrue tommelskruerne på over for ledige, som lægger billet ind på stillinger, de slet ikke er interesserede i.

- Det er mennesker, som hæver enten dagpenge eller kontanthjælp, og som tilkendegiver, at de står til rådighed.

- Men rådigheden er begrænset, fordi de ikke udnytter de jobmuligheder, der er.

- Derfor efterlyser vi, at man ude i jobcentrene bliver mere effektive til at sanktionere ledige, der ikke står til rådighed, siger Peter Halkjær.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.