Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Uligheden på sundhedsfronten er stigende

Sundhedsminister Astrid Krag vil gøre op med den voksende sociale ulighed, der er inden for sundhed.

Ressourcesvage og lavtuddannede danskere har dårligere overlevelsesvilkår, når de bliver syge.

Sådan lyder konklusionen i en ny analyse, som Rambøll har udarbejdet for Sundhedsstyrelsen som et led i regeringens indsats mod social ulighed i sundhed, skriver Jyllands-Posten.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) erkender, at der hersker skævheder i sundhedsvæsenet.

- Ulighed i sundhed er en af de mest brutale former for ulighed. Det gælder børn og alle andre, fordi det i sidste ende handler om, hvor mange år du har her på kloden, siger ministeren.

Mandag mødes hun med en lang række fagpersoner for at diskutere, hvordan man kan sikre større lighed i sundhed.

Og det er der stærkt brug for, mener direktør Morten Freil fra patientforeningernes paraplyorganisation Danske Patienter. Han peger på, at der set fra patienternes side er en stigende ulighed.

- Behandlingen på sygehusene bliver mere og mere specialiseret og standardiseret, og ikke mindst patienter, som har flere kroniske sygdomme, passer ikke ind i det system. Multisyge, som ud over en kræftsygdom også lider af livsstilssygdomme som sukkersyge eller KOL, er ofte mennesker, som ikke selv magter at skabe en sammenhæng i behandlingen og har svært ved at forstå sproget i et højt specialiseret system, siger han.

I Region Nordjylland genkender sundhedsdirektør Jens Winther Jensen problemet.

- Især mennesker med flere sygdomme på én gang og psykisk syge, som har en markant overdødelighed, er ofre for den sociale ulighed. Vi skal væk fra det, jeg kalder tjenermodellen. Altså hvor de forskellige aktører hele tiden siger, at det ikke er deres bord, siger han til Jyllands-Posten.

BNB

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.