Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ukendt overgrebsmand gør fynboer mistænksomme

Overgrebsmanden fra Fyn har virkeliggjort et skrækscenarium i lokalsamfundene. Et scenarie, som gør folk mistænksomme, fordi man fortsat ikke ved, hvem han er, lyder det fra en psykolog.

Fyns Politi modtog onsdag klokken 16.30 endnu en anmeldelse om et seksuelt overgreb mod en pige. Der er tale om en 10-årig pige fra Refsvindinge. Pigen var klokken 15.05 på vej hjem fra sin Skolefritidsordning (SFO) på en cykel, da en rød ældre personbil kørte op på siden af hende tæt ved hendes bopæl på Longvej i Refsvindinge på det østlige Fyn.
Fyns Politi modtog onsdag klokken 16.30 endnu en anmeldelse om et seksuelt overgreb mod en pige. Der er tale om en 10-årig pige fra Refsvindinge. Pigen var klokken 15.05 på vej hjem fra sin Skolefritidsordning (SFO) på en cykel, da en rød ældre personbil kørte op på siden af hende tæt ved hendes bopæl på Longvej i Refsvindinge på det østlige Fyn.

Den overgrebsmand, som fortsat er løs på Fyn efter seksuelle overgreb på to mindreårige piger, skaber ikke bare utryghed og frygt i lokalsamfundene, hvor det er sket. Han kan også medvirke til, at folk begynder at skæve mistænkeligt til hinanden på gaden.

- Man bliver mistænkelig over for alt og alle i øjeblikket, og det skaber en mistillidsstemning, fordi man ikke ved, hvem man skal kigge efter. Desværre kan man jo ikke bestemme på udseendet, hvem der er seksualkrænker, og derfor kan alle mænd i princippet bliver mistænkt, siger Kuno Sørensen, der er psykolog hos Red Barnet.

Han understreger, at en sag som denne er et skrækscenarium og værre end de sager, som eksempelvis foregår inden for familien, og hvor krænkeren hurtigt kan identificeres.

- Det ville være rigtigt rart at kunne udpege den trussel, der er omkring os. Og i det øjeblik vi ikke kan det, bliver vi utrygge. Og værre endnu bliver det, når han slår til flere gange, fordi man så frygter hans næste træk. Det er en meget naturlig reaktion, siger Kuno Sørensen.

Børn, som de krænkede pigers klassekammerater, naboer og venner, har stort behov for at tale om den utryghed, som de føler, fordi det kan dæmpe deres indre uro, forklarer psykologen. Men det kan også forværre situationen.

- Der er en risiko for, at det kan eskalere. Og jo længere tid, der går, før gerningsmanden bliver pågrebet, des mere kan utrygheden vokse. Selv små harmløse ting, som mænd gør, bliver mistænkeliggjort - og så kan det udvikle sig til en hetz-stemning, forklarer Kuno Sørensen.

Både politiet på Fyn og skolerne har givet forældre og børn besked på, at poderne ikke skal færdes alene. Og gør de det alligevel, skal det være med en tændt mobiltelefon i lommen, så de kan komme i kontakt med folk, hvis gerningsmanden slår til igen. En helt rigtig metode, lyder det fra Red Barnets psykolog, som dog peger på, at den eneste måde at få genoprettet trygheden på er, hvis politiet får fingre i den skyldige.

Og når det er sket, er det vigtigt, at børnene igen kommer tilbage i rutinerne med selv at cykle i skole og kan være ude alene.

- Det er vigtigt at få proportionerne på plads igen. For det her er jo en sjældenhed, som man ikke skal gå og frygte. Der er større risiko for, at børnene kommer til skade i trafikken, og vi sender jo gladeligt vores børn af sted derud, siger Kuno Sørensen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.