Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Uhyre kom op af dybet

En sjælden og farlig blæksprutte med øjne så store som tallerkener og talrige barberbladsskarpe kløer er blevet fanget nær Antarktis.

Havbiologerne Steve O´Shea og Kat Bolstad med det fuldendte eksemplar af den nyfangne, unge kolossalblæksprutte. Dens fangarme er ca. fem meter lange, men fuldt udvokset kan de blive 20 meter lange
Havbiologerne Steve O´Shea og Kat Bolstad med det fuldendte eksemplar af den nyfangne, unge kolossalblæksprutte. Dens fangarme er ca. fem meter lange, men fuldt udvokset kan de blive 20 meter lange

Et næsten fuldendt eksemplar af verdens største blæksprutteart røg for nylig i newzealandske fiskeres net nær Antarktis. Fangsten er ekstremt sjælden, det er kun anden gang, at videnskaben er kommet i besiddelse af et helt eksemplar af Mesonychoteuthis hamiltoni, den største af alle kendte kæmpeblækspruttearter.

Blæksprutten har øjne så store som tallerkener, ca. 25 barberbladsskarpe kløer på hver af dens otte arme og to tentakler samt et respektindgydende næb, der kan save en menneskearm over. Newzealandske havbiologer siger, at de nu vil give den sit helt eget navn, kolossalblæksprutten, for at kunne skelne den fra sin mindre slægtning, kæmpeblæksprutten.

»Alt, hvad vi vidste om arten før denne fangst, var, at den lever i dybhavet nær Antarktis. Nu ved vi, at den kan svømme helt op til havets overflade og opnå en kolossal størrelse,« siger havbiologen Steve O'Shea fra Auckland universitet til BBC.

Det aktuelle eksemplar vejer ganske vist kun 150 kg, men der er tale om en meget ung hun. Forskerne mener derfor, at fuldvoksne eksemplarer kan veje over 1.000 kg og opnå længder med fangarme på mere end 20 meter.

»Da dette dyr var i live, var det et af de mest frygtindgydende rovdyr derude. Det har ikke sin lige i oceanerne,« fortsætter Steve O'Shea.

Den danske blæksprutte-ekspert, professor Bent Muus, betegner den newzealandske fangst som »imponerende«.

Den sensationelle fangst rejser spørgsmålet om, hvad der ellers lurer i dybderne.

»Vi ved i virkeligheden meget lidt om havets liv. Når sådan et dyr kan dukke op, hvad ligger der så ikke og venter på 3.000 meters dybde? Vi aner det ikke,« siger Steve O'Shea.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.