Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Udvisning af mor lander hos minister

En mor til tre mindreårige børn skal udvises af Danmark. Enhedslisten vil have svar på, om det er i strid med EU-retten.

Justitsminister Morten Bødskov (S) skal svare på, om det er i strid med en principiel EU-dom, at en mor til tre mindreårige, danske børn skal udvises til Pakistan.
Justitsminister Morten Bødskov (S) skal svare på, om det er i strid med en principiel EU-dom, at en mor til tre mindreårige, danske børn skal udvises til Pakistan.

Hvordan kan man udvise en mor og skille hende fra sine mindreårige, danske børn?

Sådan spørger Naveed Shahzad, efter hans pakistanske hustru, Lubna Nosheen, netop har fået besked fra Udlændingestyrelsen om at forlade Danmark med det samme.

Lubna Nosheen har ellers boet i landet i næsten ti år (1996-2005), og parret har sammen tre børn på 5, 11 og 13 år, som alle er danske statsborgere. Det samme er faderen, Naveed, som fortæller, at hele familien har det elendigt på grund af den forestående udvisning:

- Det er en frygtelig situation at stå i. Mine børn spiser ikke på grund af usikkerheden, og de ved ikke, om de måske mister deres mor, siger den 40-årige far, som er uddannet datamatiker og har levet hele sit liv i Danmark.

Han beskriver Udlændingestyrelsens afslag på opholdstilladelse som en systematisk tvangsudvisning af hele hans familie.

- Hvis min kone bliver sendt til Pakistan, vil det betyde at mine børn bliver nødt til at rejse med. Jeg kan ikke passe dem alle tre alene, siger han.

Kan være på kant med EU-dom

Sagen er principiel, fordi den kan være på kant med den såkaldte Zambrano-dom fra EU-Domstolen. I praksis betyder en udvisning af Lubna Nosheen nemlig, at hendes tre mindreårige børn - som altså er danske statsborgere - bliver nødt til at forlade Danmark, hvis de skal have opfyldt deres ret til at leve sammen med deres mor.

Zambrano-dommen fra 2011 fastslår netop, at det er i strid med EU-retten, hvis et EU-land nægter at give opholdstilladelse til en udenlandsk borger, der er forsørger for et barn med statsborgerskab i landet.

De danske udlændingemyndigheder fortolker dog Zambrano-dommen snævert, og har i et notat fra maj 2011 vurderet, at dommen kun i ganske få tilfælde kan føre til opholdstilladelse i Danmark.

Thomas Gammeltoft-Hansen, jurist og seniorforsker i flygtningeret og EUs udlændingepolitik på Dansk Institut for Internationale Studier, kan ikke udtale sig om den konkrete sag, men understreger, at Danmark skal følge domme fra EU-domstolen:

- Vi er forpligtet til følge EU-domstolen på dette område. Mere pragmatisk har der dog været en tendens til, at Danmark har fortolket dommene restriktivt for at begrænse deres effekt, siger han.

Enhedslisten kræver svar

Enhedslistens indfødsretsordfører Johanne Schmidt-Nielsen har nu bragt Lubna Nosheens udvisningssag ind på justitsminister Morten Bødskovs (S) bord. Hun vil blandt andet have svar på, om Morten Bødskov mener, at det er i overensstemmelse med Zambrano-dommen og børnenes tarv, at Lubna Nosheens tre børn tvinges til enten at leve adskilt fra deres mor eller til at rejse ud af Danmark. Læs hele spørgsmålet til ministeren her.

Johanne Schmidt-Nielsen finder det uforståeligt, at en familie med danske statsborgere står til at blive splittet op:

- Moderen har en åbenlys tilknytning til Danmark, og konsekvenserne af en udvisning er jo dybt alvorlige, fordi børnene i den situation enten skal undvære deres mor eller far. De er danske statsborgere, og hvis familien skal kunne leve sammen fremover, må de flytte. Det er uforståeligt, siger hun.

Pakistan-rejse blev for lang

Lubna Nosheen har boet i Danmark i næsten ti år. Hun fik opholdstilladelse i 1996, og den blev gjort permanent tre år senere. Men i 2005 rejste hun, Naveed Shahzad og deres - på daværende tidspunkt - to børn til Pakistan på ferie og endte med at være der i hele seks et halvt år. Undervejs blev Lubna Nosheen gravid med parrets yngste datter, Nabia, og på grund af komplikationer under graviditeten frarådede en pakistansk læge, at hun rejste tilbage til Danmark. Samtidig blev hendes Hepatitis C-sygdom værre, og hun endte med at blive behandlet i Pakistan. Først i maj i år kom familien tilbage til Danmark.

Det lange ophold i Pakistan betød, at Lubna Nosheen mistede sin danske opholdstilladelse, og Udlændingestyrelsen vurderer nu, at hendes tilknytning til Danmark ikke er stærk nok til at hun kan få den igen.

Hvis man som udlænding har boet lovligt i Danmark i mere end to år, har man optjent retten til at opholde sig i udlandet i maksimalt 12 måneder. Men bliver man væk i længere tid, mister man automatisk sin danske opholdstilladelse, og det var altså det, der skete i Lubna Nosheens tilfælde.

- Vi var ikke klar over, at de 12 måneder var afgørende. Det var en fejl, fortæller Naveed Shahzad i dag.

Hans tre børn går alle i dansk privatskole og er ved at lære dansk. Han har tidligere arbejdet som IT-konsulent og IT-projektleder, men har endnu ikke fundet et nyt job, siden familien kom tilbage fra Pakistan. Han forventer dog at starte en rådgivende IT-virksomhed inden længe. I øjeblikket er udvisningen af Lubna Nosheen det eneste, der fylder i familiens lejlighed i Brøndby Strand:

- Vi ved ærlig talt ikke, hvad vi skal gøre. Vi håber, at Udlændingestyrelsen kan se, at den ikke tager hensyn til vores mindreårige børn, siger Naveed Shahzad.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.