Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Udviklingshæmmede får hjælp mod voldtægt

I et nyt landsdækkende forsøg vil man forsøge at hjælpe udviklingshæmmede voldtægtsofre, som ofte bliver afvist i forbindelse med behandling, lyder det fra Center for Voldtægtsofre.

Det skal være slut med for lidt eller slet ingen hjælp til udviklingshæmmede, hjerneskadede eller autister efter voldtægt. Et nyt tiltag skal således hjælpe 25 voldtægtsofre fra den gruppe landet over, fortæller Center for Voldtægtsofre ifølge P4 Østjylland.

»De bliver ofte afvist, og de får ikke den behandling, de har brug for, så de kan komme sig efter de følgevirkninger, de får,« siger Anja Hareskov Jensen, leder af Center for Voldtægtsofre i Aarhus, til P4 Østjylland.

Udviklingshæmmede, hjerneskadede og autister er ifølge centeret mere udsat for voldtægt end andre grupper, fordi de har svært ved at se faresignalerne, og derfor skal der sættes særligt ind mod denne gruppe, lyder det.

»Der er nogle gerningsmænd, der går mere målrettet efter at udnytte den slags personer, fordi de har vanskeligere ved at sige fra eller at gøre opmærksom på, at de er i fare,« siger Anja Hareskov Jensen til P4 Østjylland.

Hun pointerer desuden, at såvel udviklingshæmmede som hjerneskadede er »vant til at få meget hjælp til at blive klædt af, komme i bad eller til andre intime situationer«.

»Derfor kan det være vanskeligere få dem til at sige fra i den slags situationer,« tilføjer hun.

Initiativer er et samarbejde mellem Center for Voldtægtsofre i Aarhus og Center for Seksuelle Overgreb i København, og behandlingstilbuddet skal forsøge at forebygge voldtægt.

»Vi laver sikkerhedsplaner samme med dem, og vi snakker med dem om, hvordan man sætter tydelige grænser, og hvordan får man hjælp, hvis der er nogen, der prøver at gøre én noget,« siger Anja Hareskov Jensen til P4 Østjylland.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.