Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Udstilling af drabsofre udløser nye retningslinjer

Rigspolitiet vil lave etiske retningslinjer for Politimuseet, efter museets beslutning om at udstille billeder af drabsofre uden tilladelse fra de pårørende har mødt massiv kritik.

Her er et af Politimuseets 12 malerier af dræbte kvinder. Maleriet skal forestille Cecilie Kajus Næblerød (på det indsatte billede nederst til venstre), der blev dræbt af sin ekskæreste til en gymnasiefest i 2006.
Her er et af Politimuseets 12 malerier af dræbte kvinder. Maleriet skal forestille Cecilie Kajus Næblerød (på det indsatte billede nederst til venstre), der blev dræbt af sin ekskæreste til en gymnasiefest i 2006.

Der skal være klare, etiske og moralske retningslinjer for, hvad Politimuseet må udstille. Det fastslår Rigspolitiet, efter en udstilling på museet med portrætter af 12 dræbte kvinder er blevet kritiseret massivt, fordi de pårørende bevidst ikke er blevet orienteret.

- Det er vores opfattelse, at de pårørende burde have været inddraget i forbindelse med udstillingen. Derfor vil vi tage initiativ til at udarbejde retningslinjer, der fremadrettet tager højde for lignende moralske og etiske spørgsmål, siger Anders Dorph, sekretariatschef i Rigspolitiet.

Han vil gerne undgå situationer, hvor pårørende føler, der bliver rippet op i noget, der ikke skal rippes op i, så derfor skal retningslinjerne blandt andet tage højde for sagernes alder, hensynet til de forurettede og karakteren af oplysningerne, der bliver offentliggjort.

Derudover har Anders Dorph bedt Politimuseet om at gå i dialog med de pårørende og finde en løsning, der tager hensyn til deres ønsker.

Politikere på begge fløje har reageret kraftigt på, at malerier af drabsofrene er blevet udstillet uden de efterladtes vidende, og flere pårørende giver i onsdagens Berlingske udtryk for, at det ikke er i orden. Det er de reaktioner, der får Rigspolitiet til at tage initiativ til retningslinjerne, fortæller Anders Dorph.

- Debatten har givet anledning til, at vi synes, det er på sin plads at finde en balance, der sikrer, at medier, forfattere og museer stadig har mulighed for at formidle noget, der maner til eftertanke og vækker debat, men hvor de pårørende og efterladte ikke føler sig stødt, siger han.

Museumsleder på Politimuseet, Frederik Strand, siger til Berlingske, at det ville begrænse ytringsfriheden og muligheden for at lave sådanne udstillinger, hvis pårørende kunne forhindre det, og derfor er ofrenes familier ikke blevet kontaktet. Sådan ser man i Rigspolitiet dog ikke på den pågældende udstilling.

- I det her tilfælde synes vi, at hensynet til de pårørende og efterladte vejer langt tungere end offentlighedens interesse i billeder af drabsofre, der har mistet livet for relativt nylig, siger Anders Dorph.

Justitsminister Morten Bødskov (S) glæder sig over, at Rigspolitiet reagerer på udstillingen.

- Jeg forstår godt, hvis de efterladte oplever ubehag ved at se deres dræbte barn portrætteret som en del af en kunstudstilling på Politimuseet, uden at de var blevet orienteret om det. Jeg ville selv have ønsket at være blevet kontaktet af museet, hvis jeg var i samme situation, udtaler han i en skriftlig kommentar til Berlingske Nyhedsbureau og fortsætter:

- Jeg har forstået, at Rigspolitiet nu vil tage initiativ til at udarbejde retningslinjer, der tager højde for de moralske og etiske spørgsmål, der altid kommer i spil, når man laver udstillinger om politiets historie og virksomhed. Det, synes jeg, er fornuftigt.

Retningslinjerne skal udarbejdes sammen med Politimuseets ledelse og forventes at ligge klar i løbet af foråret.

Det er billedkunstner Birgitte Skallgaard, der har malet portrætterne af de 12 kvinder, der er blevet dræbt i årene 1989-2010 med en enkelt undtagelse fra 1902. Udstillingen, »Kvindedrab. In memoriam«, kan ses på Politimuseet frem til 13. august.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.