Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Udrejste udlændinge beholder rettigheder i Danmark

Kommuner vil have ændret reglerne, så de ikke skal betale ydelser til udrejste udlændinge.

København. Omkring 7.000 udlændinge glemte sidste år at fortælle folkeregistret, at de forlod Danmark. Det betyder, at de bevarer cpr-nummeret og har ret til ydelser, som kan koste kommunerne dyrt, lyder det fra Aarhus og Københavns kommuner.

De vil derfor have reglerne ændret, skriver Ugebrevet A4.

- Cpr-registret danner grundlag for mange ting, også udbetaling af sociale ydelser. Det er vigtigt, at folk registrerer sig korrekt, siger chef for Folkeregistret i København Trine Margrethe Axelsen Oliveri til Ugebrevet A4.

København har for øjeblikket 2300 sager, hvor folk højst sandsynligt er flyttet væk. Og sidste år opdagede folkeregisterkontoret i Aarhus Kommune omkring 900 personer, som havde et cpr-nummer, men ikke længere var i landet.

Danmarks Statistik vurderer, at i alt 7-8000 udenlandske studerende og arbejdstagere ikke blev registreret korrekt i udvandringsstatistikken. Hvad den samlede omkostning er, vides ikke.

Når udlændinge fejlagtigt ikke bliver frameldt cpr-registret, beholder de rettigheder, som de ikke burde have. Det gælder eksempelvis gratis lægehjælp, optjening af ret til folkepension samt stemmeret ved kommunalvalg.

Praktiserende læger modtager et fast grundbeløb per tilmeldt patient og kan således også få betaling for kunder, der forlængst har forladt landet.

København og Aarhus kommuner har ansøgt Social- og Indenrigsministeriet om at få lov til at se bort fra folkeregisterlovgivningen som led i frikommuneforsøget, så udrejste udlændinge kan slettes hurtigere.

Social og indenrigsminister Karen Ellemann (V) ønsker ikke at kommentere sagen over for Ugebrevet A4. Men Dansk Folkepartis integrationsordfører, Martin Henriksen, er positiv.

- Det er et udmærket forslag, der burde bredes ud til at gælde alle midlertidige opholdstilladelser. Det er logisk, at man kun har et cpr-nummer, så længe man har midlertidig opholdstilladelse, siger han til Ugebrevet A4.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.