Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Udnyt frostvejret: Luft dynen og få et godt indeklima

Det kolde vejr kan være en hjælpende hånd til at få et godt indeklima i soveværelset.

Sengemiljøet kan gemme på både husstøvmider, bakterier og virusser.Scanpix/Iris
Sengemiljøet kan gemme på både husstøvmider, bakterier og virusser.Scanpix/Iris

De kribler og krabler i alt fra dyne og pude til madrassen. Selv om vi ikke kan se bakterier, virusser og husstøvmider, så gør de os ofte selskab i sengen om natten.

Særligt hvis sengemiljøet ikke har været under hygiejneluppen for nylig.

Og selv om det stædige frostvejr er noget, de færreste jubler over, så kan det faktisk udnyttes til at give indeklimaet og sengemiljøet et løft. Det fortæller Anne Holm Hansen, som er vicedirektør hos Astma-Allergi Danmark.

»Her om vinteren i frostvejr er det det allerbedste tidspunkt til at lufte ud for at sænke luftfugtigheden. Det batter virkelig. Det kan være sværere om sommeren at få sænket den relative luftfugtighed, fordi luftfugtigheden også er høj udenfor,« siger Anne Holm Hansen.

Hun råder til at lufte ud fem-ti minutter om dagen ad tre omgange. Det kan også være gavnligt til at stoppe husstøvmidernes fest i sengemiljøet.

»Man kan tørre mider ud ved at have en relativ luftfugtighed under 40, for der har de det ikke så godt. Det kræver bare, at luftfugtigheden også er så lav inde midt i madrassen,« forklarer hun.

Frostvejret kan også bruges, hvis man vil give husstøvmider et dødbringende chok.

»Miderne dør af frostvejr, hvis de er ude i frosten tilstrækkeligt lang tid - det vil sige mere end 24 timer,« fortæller Anne Holm Hansen fra Astma-Allergi Danmark.

Det er en metode, der kan benyttes til de dele af sengemiljøet, som af praktiske hensyn ikke kan komme i vaskemaskinen - såsom madras og en stor topmadras. Men vaskemaskinen er og bliver stadig den bedste løsning med vask på 60 grader.

Der er nemlig grænser for, hvad frostvejret kan gøre kål på. Selv om miderne bliver slået ihjel, forsvinder de ikke. Og de døde mider kan også give allergi.

»Så de skal faktisk skylles ud, så de forsvinder helt. Det er fint at slå dem ihjel, men allergien forsvinder ikke med det. Det skal helst også vaskes væk,« fortæller Anne Holm Hansen.

»Hvis du vasker på 60 grader, så dør de ligesom i frostvejr. Det er det mest effektive. Det skal være et godt skylleprogram og ikke alt for vandbesparende, for de forskellige dele skal kunne skylles ud. Det er nok lidt bagsiden i forhold til det miljøvenlige,« siger hun.

Det samme gælder bakterier og virusser, som kan gemme sig i eksempelvis en hovedpude. Der findes mange forskellige typer af bakterier og virusser, men de kan i mange tilfælde vaskes væk ved 60 grader, siger Anne Holm Hansen.

Har man en rigtig gammel madras, kan det være nødvendigt helt at skifte den ud, da den kan gemme på mange års besøgende husstøvmider.

/ritzau fokus/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.