Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Udgiver: Bog handler om venskab - ikke omskæring

Oxfam Ibis mener godt, at man kan omtale omskæring i børnebog uden at forholde sig til den etiske diskussion.

Oxfam Ibis mener godt, at man kan omtale omskæring i børnebog uden at forholde sig til den etiske diskussion. (Foto: Asger Ladefoged/Scanpix 2018)
Oxfam Ibis mener godt, at man kan omtale omskæring i børnebog uden at forholde sig til den etiske diskussion. (Foto: Asger Ladefoged/Scanpix 2018)

Det har vakt kritik, at udviklingsorganisationen Oxfam Ibis har udgivet en bog om børn i Jordan, hvori der optræder en novelle med omskæring som tema.

Novellen, der foregår i Danmark, tegner ifølge foreningen Intact, der er imod omskæring af børn, et alt for positivt billede og sammenligner indgrebet med den kristne dåb.

Lars Koch, der er vicegeneralsekretær for Oxfam Ibis, afviser dog kritikken.

»Vi er på ingen måde forsvarere for omskæring. Novellen handler om, at man godt kan være venner, selv om man er forskellige. Det er det, der er formålet med vores oplysningsmateriale.«

»Det er ikke medicinsk faglitteratur, vi har udgivet. Her vil vi ikke forholde os til, om omskæring er godt eller skidt,« siger han.

Lars Koch mener sagtens, at man kan omtale omskæring i en børnebog uden at skulle præsentere argumenterne for og imod.

»Det er et faktum, at når drengene kommer ud i badet fra gymnastik, så er der nogle fra klassen, der ser anderledes ud. Og så kan bogen være et redskab til at diskutere forskellen mellem kulturer.«

»Diskussionen om, hvorvidt det er farligt eller skal være ulovligt, er jo ikke en diskussion, som man skal have i tredje klasse. Det må være de voksnes ansvar,« siger han.

Det er den tidligere folketingspolitiker Özlem Cekic, der har skrevet novellen, og hun har gjort det uden at få honorar for det.

Bogen er en del af serien Læseraketten.

Læseraketten er en del af undervisningsprogrammet "Hele Verden i Skole", som 8678 klasser på 1337 skoler har tilmeldt sig. De har tilsammen knap 195.000 elever.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.