Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Udenlandske sælgere kan skade hjemløseavis

På Fyn har en gruppe udlændinge sat sig tungt på salget af hjemløseavisen Hus Forbi. Men det vækker bekymring for, at det kan skade både danske hjemløse og avisens ry.

Avisen Hus Forbi, som sælges af hjemløse, skal hjælpe dem til et værdigt liv uden kriminalitet.

Men nu er en helt anden gruppe begyndt at udnytte hjemløseavisen, skriver Fyens Stiftstidende.

Ifølge avisen sidder en lille gruppe rumænere, der ikke nødvendigvis er autoriserede sælgere eller egentligt hjemløse, tungt på salget af Hus Forbi på Fyn, hvor salget af den alternative avis er eksploderet. De har gjort det til et decideret fuldtidsarbejde at sælge Hus Forbi, og der er eksempler på sælgere, som har forfalsket sælgerkort og sygesikringskort for at kunne sælge avisen.

Udviklingen bekymrer forstander Jan Lund Pedersen fra Kirkens Korshær i Odense, som frygter, at det vil skade de danske hjemløse.

- Hus Forbis navn i Odense er ved at blive ødelagt, og det er en forbandet skam, for måske kan vi ikke sælge aviser i Odense. Og det går ud over danske sælgere, siger han til Fyens Stiftstidende.

Derfor har Hus Forbis hovedkontor også besluttet sig for at skærpe deres regler, så der ikke kan fuskes med avissalget. Nogle sælgere må fremover maksimalt sælge 25 aviser om dagen.

- Det er nogle sølle mennesker, men Hus Forbi er jo et projekt i Danmark. Vi kan ikke støtte, at de danske hjemløse skal hjælpe de 80 millioner fattigdomstruede i Europa, siger bestyrelsesformand i Hus Forbi Ole Skou til Fyens Stiftstidende.

I København kender man også til de problemer, som nogle rumænske Hus Forbi-sælgere har skabt. De solgte aviser for rumænske mafiabagmænd, som også stod bag langt mere lyssky affærer.

- De samlede fattige op på gaden i Bukarest og kørte herop i busser. Så fortalte de, hvor de skulle sælge henne og skubbede vores sælgere væk, forklarer Ole Skou.

Hus Forbi koster 20 kroner. Sælgeren køber selv avisen for 12 kroner og tjener således otte kroner på hver enkelt blad, han eller hun får afsat.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.