Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Udenlandsk politi får lov til at aflytte bil i Danmark

Advokat går til Højesteret med protest imod, at udenlandsk politi kan aflytte en bil på dansk jord.

Højesterets dommere har fået en kilden sag om udenlandsk politis virke på dansk jord (arkivfoto). Free/Per Johansen/domstol.dk
Højesterets dommere har fået en kilden sag om udenlandsk politis virke på dansk jord (arkivfoto). Free/Per Johansen/domstol.dk

Må spansk, tysk eller rumænsk politi foretage aflytninger i Danmark?

Svaret er - indtil videre - ja.

Politiet i et andet land har nemlig fået tilladelse til at placere mikrofoner i en bil, der kører rundt i Danmark. Men en advokat er overbevist om, at indgrebet ikke er lovligt.

Dommere i både Københavns Byret og Østre Landsret har sagt ja til aflytningen, og nu skal landets øverste domstol på banen og træffe den endelige afgørelse.

Sagen drejer sig om, hvorvidt udenlandsk politi må foretage såkaldt rumaflytning i en bil, fremgår det af Højesterets hjemmeside.

Her står dog ikke, hvilket land der er tale om. Og advokat Stefan Reinel, der har fået indbragt sagen, ønsker tirsdag heller ikke at give hverken den eller andre detaljerede oplysninger.

Men han vil gerne orientere om den overordnede problemstilling.

- Spørgsmålet er, om udenlandsk politi på dansk jord kan foretage aflytning i en bil.

- Det mener jeg ikke, at man kan. Så enkelte kan man i virkeligheden udtrykke det, siger advokaten.

- Man kan læse retsplejeloven hele vejen igennem, men man vil ikke kunne finde ét sted, hvor der står, at det kan lade sig gøre. Der er efter min opfattelse ikke hjemmel, forklarer Stefan Reinel.

Advokaten er kommet ind i billedet som såkaldt indgrebsadvokat. Det vil sige, at han er sat til at varetage interesserne for den person eller de personer, som indgrebet retter sig imod.

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser.

Advokaten minder om, at Danmark ikke er med i det retlige samarbejde i EU, selv om han personligt ville ønske, at vi var.

- Spørgsmålet er, om for eksempel bulgarsk, tysk eller italiensk politi kan få tilladelse til at aflytte i Danmark, siger han.

Det er Procesbevillingsnævnet, som har givet Stefan Reinel ekstraordinær adgang til Højesteret. Det skyldes sagens principielle betydning.

Det er tirsdag uklart, hvornår Højesteret træffer afgørelse.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.