Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Udbryderabe er stadig på flugt - bliver nok skudt

Berberaben fra Blåvand Zoo er endnu ikke fundet, oplyser en skytte fra zoo, som venter på at skulle skyde den.

ARKIVFOTO 2013 af Berberabe- - Se RB 24/1 2016 16.58. Den vestjyske abe, der siden lørdag har været efterlyst, er slet ikke en bavian, som det ellers tidligere er kommet frem, men en berberabe. Det oplyser Blåvand Zoo til Ritzau. (Foto: Terkel Broe Christensen/Scanpix 2016)
ARKIVFOTO 2013 af Berberabe- - Se RB 24/1 2016 16.58. Den vestjyske abe, der siden lørdag har været efterlyst, er slet ikke en bavian, som det ellers tidligere er kommet frem, men en berberabe. Det oplyser Blåvand Zoo til Ritzau. (Foto: Terkel Broe Christensen/Scanpix 2016)

Varde: Tre gange har skytte Torben Larsen set berberaben, som lørdag blev efterlyst efter at være stukket af fra Blåvand Zoo i Vestjylland.

Men det er endnu ikke lykkedes at fange den - og skyde den, så den dør. For det bliver formentlig dens skæbne. Død ved skud.

- Selv om vi skulle være heldige at fange ham, så er det ikke sikkert, at han bliver accepteret i flokken. Det kan være, at han er blevet aktivt udstødt, og så får han ikke lov til at komme ind i flokken.

- Og så er vi tvunget til at aflive ham bagefter. Så uanset situationen ender det givetvis med en aflivning, siger Torben Larsen.

Aben er nemlig flygtet fra sit bur, hvor den holder til sammen med ti andre aber, fordi den har været oppe at slås med nogle hanner om nogle hunner.

- Der er to hunner i brunst, og så har tre hanner haft noget, de skulle afgøre. Når taberen er blevet fundet, så stiger de andre på, og det er jo skidt i en indhegning, hvor man ikke kan slippe løs.

- Han har været så presset, at han har valgt at forcere stødhegnet. Det har været det mindste af alle onder. Vil jeg væk, eller vil jeg dø?

Og det kan være for farligt blot at bedøve aben, siger Torben Larsen.

- Der kan i bedste fald gå 10-15 minutter, før bedøvelsen virker, og så kan den blive aggressiv.

Dog skal de lokale ikke være bange for at møde aben, for den er ellers ikke aggressiv.

- Aberne går i et anlæg, som publikum kan gå ind i, og på den vis er den vant til mennesker. Mennesker kan komme tæt på dem, uden at de føler sig truet.

- Som det er nu, så når man slet ikke til den, før den hurtigt vil løbe væk, siger han.

Men aben har det formentlig fint lige nu, da den er altædende og derfor ikke sulten, og da dens art kommer fra Marokko, har den tyk pels, og derfor kommer den ikke til at fryse.

Det er ikke første gang, at en abe slipper væk fra den zoologiske have. Også i efteråret 2013 slap en berberabe ud af sit bur i Blåvand.

Den blev dengang døbt Peter Pedal af de lokale medier, men det er ikke den samme abe, forsikrer Torben Larsen. Og denne abe har ikke noget navn.

- Vi vil gerne undgå personificeringen. Det hører ingen steder hjemme. Det er ikke et menneske - det er dyr.

Torben Larsen fortæller, at de lokale har været flittige til at tage kontakt til den zoologiske have, hvis de har set aben. Men mandag har telefonen stået stille.

- Telefonen ringer formentlig, når de begynder at vende tilbage fra arbejde.

Og så er Torben Larsen klar.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.