Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Udbrændte læger problem for patienterne

Det har i årevis været svært at rekruttere praktiserende læger til dele af Danmark, siger patientformand. Lægehuse med fagligt miljø kan være løsningen.

Udbrændte og stressede læger er på flere måder et problem for patienterne, mener formanden for patientforeningen Danske Patienter, Lars Engberg på baggrund af en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet, der viser, at andelen af læger, der føler sig "udbrændte" er fordoblet de seneste otte år.

Nogle af lægerne føler sig så pressede, at de overvejer at opgive deres praksis. Og det er i forvejen et problem for patienterne i visse dele af Danmark, at der ikke er læger nok, understreger Lars Engberg.

- Dels skal man som patient bevæge sig langt for at komme til lægen, dels risikerer man at få en læge, der er temmelig meget hængt op, siger han.

Han vil ikke kalde det farligt at gå til læger, der er pressede i deres arbejdsdag.

- Men man får ikke den optimale behandling, som man jo skal have. Og hvis lægen har stress, betyder det da større risiko for, at vedkommende stiller en forkert diagnose og dermed forkert behandling af patienterne, siger Lars Engberg.

Indgangen til sundhedsvæsenet

- I Danmark har vi indrettet sundhedsvæsenet med den praktiserende læge som indgangen til det hele. hvis man skal på hospitalet, skal det ske via den praktiserende læge, og derfor er det ekstra vigtigt, at de praktiserende læger fungerer optimalt.

Ifølge Lars Engberg er de udbrændte læger resultatet af en ond cirkel:

- Det grundlæggende problem er, at der er for få praktiserende læger især i nogle områder af Danmark. Det har i ganske mange år været svært at rekrutterende praktiserende læger ikke bare til det såkaldte "udkantsdanmark", men også til flere kommuner på den københavnske vestegn, siger han.

- Det betyder, at lægerne tager flere patienter ind, end de er forpligtet til ifølge overenskomsten. Og det lægger en stor arbejdsbyrde på den enkelte læge.

Faligt miljø

Løsningen kan ifølge Lars Engberg være, at der - som det allerede er sket mange steder i landet - oprettes lægehuse med et fagligt miljø af flere læger og evt. speciallæger.

- Jeg tror, det vil hjælpe på rekrutteringen til faget, at man kommer ind i nogle faglige miljøer, hvor man kan sparre med kollegerne om vanskelige tilfælde og hjælpe hinanden ved f.eks. sygdom og efteruddannelse, siger han.

- Det vil også gøre det lettere at passe arbejdet ind i et familieliv. Udviklingen går den vej mange steder, men langtfra alle.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.