Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ubudne gæster gemmer sig i træet

Juletræet inviterer ekstra gæster med ind i stuen. Insekterne i træet er dog ganske harmløse, så udnyt chancen for at udforske de små kravl, lyder det fra naturforsker.

ARKIVFOTO. Det biovidenskabelige fakultet undersøgte over to sæsoner 25 juletræer i 10 økologiske plantager og 10 almindelige plantager. Cirka 155.000 insekter fandt de i træerne, og den hyppigste art, der udgjorde knap halvdelen, var springhalerne, en halvanden til to millimeter fyr, der blandt andet lever af alger.
ARKIVFOTO. Det biovidenskabelige fakultet undersøgte over to sæsoner 25 juletræer i 10 økologiske plantager og 10 almindelige plantager. Cirka 155.000 insekter fandt de i træerne, og den hyppigste art, der udgjorde knap halvdelen, var springhalerne, en halvanden til to millimeter fyr, der blandt andet lever af alger.

Julekravl og julekryb. Juletræet har inviteret lidt ekstra gæster med ind i varmen. Insekterne i træet er dog ganske harmløse, så seniorforsker Hans Peter Ravn fra Det biovidenskabelige fakultet på Københavns Universitet opfodrer til, at man udnytter chancen for at gå på opdagelse i besøget fra naturen.

- Der er ikke noget at være bange for, så hvis man kunne finde nogle spændende ting, er det jo bare en ekstra oplevelse - især for børnene, siger han.

Og der er lidt at gå på jagt efter. Hans Peter Ravn var for nogle år siden med til at lave en undersøgelse af, hvilke insekter der lever i juletræerne. De undersøgte over to sæsoner 25 juletræer i 10 økologiske plantager og 10 almindelige plantager. Cirka 155.000 insekter fandt de i træerne, og den hyppigste art, der udgjorde knap halvdelen, var springhalerne, en halvanden til to millimeter fyr, der blandt andet lever af alger.

Derudover kan man også finde mariehøns, edderkopper, flere forskellige mindre kryb og, hvis man er heldig, en lille juleflue.

Skovflåter kommer sjældent på besøg

En af skovens farligste kryb, skovflåten, kan praktisk taget heller ikke udelukkes fra juletræet.

- Men det var meget sjældent, vi finder dem i juletræet, da de holder sig i ro om vinteren. Det skulle derfor være meget usandsynligt, at man støder på dem i sin stue, siger Hans Peter Ravn

Prøverne blev dengang taget ude i skoven, så antallet af kryb, der når med ind i stuen er en del lavere.

- Der falder en del insekter af i løbet af processen, når træerne bliver fældet og pakket, siger Hans Peter Ravn.

Kulden slår dem ikke ihjel

Temperaturen udenfor har ikke nogen betydning for antallet af insekter i juletræer.

- Insekterne holder sig i ro, når vi når ned under fem grader, men kulden slår dem ikke ihjel, da de har tilpasset sig det kolde vejr, siger Hans Peter Ravn.

Når træet når ind i stuens varme, vil de små kravl vågne fra deres vinterdvale. Men livet i stuen er betydeligt mere tør, og insekterne vil derfor udtørre og dø efter noget tid.

- I første omgang vil insekterne søge mod lyset i vinduet, men også her er luften tør, så de udtørrer før eller siden, siger han.

Ryst træet

Hvis man ikke ligefrem ønsker at byde de små julegæster velkommen indenfor er bedste råd fra Hans Peter Ravn at ryste træet godt udenfor.

- Bank stammen mod jorden, så vil de fleste falde af, siger han, for det ville da være trist med et plastictræ, siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.