Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ubehandlet ADHD koster 2,8 mia. kroner om året

Forskere sætter for første gang kroner og ører på omkostningerne ved ubehandlet ADHD. Problemet er, at personer med den psykiske lidelse begynder livet bagud på point, forklarer ekspert.

Det er ti år siden, 42-årige Frederik Muxoll fik konstateret ADHD. En diagnose, han deler med både sin kone og deres søn, og hjemmet på Vesterbro er fyldt med laminerede skilte, som husker den lille familie på alt fra at tage tøj på, lade mobilen op eller fodre og gå tur med hunden. Ellers glemmer de det, for et liv med ADHD føles som at leve på en banegård i myldretid, fortæller han. Læs Frederik Muxolls historie i morgen i Berlingske.
Det er ti år siden, 42-årige Frederik Muxoll fik konstateret ADHD. En diagnose, han deler med både sin kone og deres søn, og hjemmet på Vesterbro er fyldt med laminerede skilte, som husker den lille familie på alt fra at tage tøj på, lade mobilen op eller fodre og gå tur med hunden. Ellers glemmer de det, for et liv med ADHD føles som at leve på en banegård i myldretid, fortæller han. Læs Frederik Muxolls historie i morgen i Berlingske.

Det er en kamp mod statistikken at leve med ADHD.

Borgere med den psykiske forstyrrelse har markant højere risiko end andre for at være arbejdsløse, for at have flere psykiske diagnoser, og for at være både gerningsmænd og ofre for voldelige forbrydelser – eller på anden vis komme uheldigt afsted på grund af deres impulsivitet.

Det viser et netop offentliggjort forskningsprojekt fra Rockwool Fondens Forskningsenhed, som sætter beløb på det benspænd, det er at leve med ubehandlet ADHD.

Det koster ifølge forskerne samfundet 2,8 milliarder kroner, at de omkring 19.000 danskere i undersøgelsen, som har fået diagnosen som voksne, er vokset op med ubehandlet ADHD. Det svarer til omkring 150.000 kroner per person om året. 

Forskerne har sammenlignet personerne med ADHD med raske søskende af samme køn for at komme frem til, hvad ADHD isoleret set betyder for en borgers livsforløb.

»Hvis man sammenligner med mennesker uden ADHD, så klarer de her mennesker sig dårligt på rigtig mange måder. Vi har forsøgt at putte et mål på præcis hvor dårligt«, siger økonomiprofessor Anders Sørensen fra Copenhagen Business School, som har stået i spidsen for projektet.

De 2,8 milliarder kroner dækker ifølge professoren især over tabt arbejdsfortjeneste. Mennesker med ADHD har betydeligt sværere ved at få et job og holde fast i det, end andre – og når de kommer i arbejde, får de mindre i løn end borgere uden ADHD. 

Det betyder samtidig, at personer med ADHD i gennemsnit betaler mindre i skat og modtager flere offentlige ydelser i form af kontanthjælp, sygedagpenge og førtidspension. Ifølge undersøgelsen har den enkelte person med ADHD i gennemsnit omkring 4.000 kroner mindre til rådighed om måneden end andre.

Forskningsleder Anders Sørensen tilføjer, at hver tredje voksne med ubehandlet ADHD derudover er dømt for en overtrædelse af straffeloven, hvis man ser bort fra trafikforseelser. For den øvrige voksne befolkning gælder det samme for omkring en tiendedel.

»Det er også vigtigt at hæfte sig ved, at personer med ADHD samtidig oftere er ofre for vold. For de er mere impulsive og derfor i større risiko, fordi de er dårlige til at være opmærksomme og kommer galt afsted«, siger Anders Sørensen.

»De her tal tyder på, at ADHD er et meget virkeligt problem. Den enkelte og samfundet taber, hvis man ikke formår at sætte ordentlig ind over for lidelsen tidligt«, siger Anders Sørensen.

En uheldsvanger lidelse

Med andre ord starter en person med ADHD livet bagud på point, forklarer Per Hove Thomsen, professor i børne- og ungdomspsykiatri ved Århus Universitet og overlæge ved Risskovs børne- og ungdomspsykiatriske regionscenter, som har haft lejlighed til at læse undersøgelsen.

»De kæmper med at sidde stille i skolen, rette fokus det rigtige sted hen, og mange har problemer med indlæring. Alt sammen betyder, at de er udfordret fra starten. Socialt set har de også alle odds imod sig, fordi deres impulsivitet kan virke grænseoverskridende«, siger Per Hove Thomsen.

»Og det sætter jo problemet lidt i relief, at vi med den her undersøgelse kan se, at det har uheldige konsekvenser på så mange fronter at have ADHD. Den viser konsekvenserne af først at få diagnosen oppe i voksenalderen«, tilføjer han og peger på, at der er brug for et større fokus på en tidlig indsats overfor personer med ADHD.

»Det er mennesker med de samme potentialer for lige så normale liv som os andre. Men det kræver, at de får diagnosen, og at de får hjælp«, siger overlægen.

Han bakkes op af formand for ADHD-foreningen Jette Myglegaard, som mener, det er på høje tid at revidere indsatsen overfor ADHD. »Den her undersøgelse viser med al tydelighed, hvor stor en økonomisk udgift det her er for samfundet og for den enkelte. ADHD er altså et alvorligt problem, vi som samfund er nødt til at erkende, at vi er nødt til at gøre noget ved«, siger Jette Myglegaard.

»Ingen vælger frivilligt at få sig et så dårligt liv, som det er at leve som voksen med ADHD«, tilføjer hun.

Ifølge Rockwool Fondens Forskningsenhed er antallet af ADHD-diagnoser steget eksplosivt siden årtusindskiftet, og sidste år fik 1,4 procent af alle danske børn under 19 år medicin mod ADHD. Det samme gjaldt en halv procent for voksne.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.