Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ubådsekspert afviser Madsens forklaring om Walls død

Peter Madsen har forklaret, at Kim Wall døde i en ulykke. Det har ubådsekspert meget svært ved at tro på.

Retssagen imod Peter Madsen fortsætter i retssal 60 i Københavns Byret i dag, tirsdag den 3. april 2018. Peter Madsen er tiltalt for at have dræbt den svenske journalist Kim Wall på sin ubåd, parteret liget og kastet delene i havet. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)
Retssagen imod Peter Madsen fortsætter i retssal 60 i Københavns Byret i dag, tirsdag den 3. april 2018. Peter Madsen er tiltalt for at have dræbt den svenske journalist Kim Wall på sin ubåd, parteret liget og kastet delene i havet. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

En ubådsekspert fra søværnet siger tirsdag i Københavns Byret, at der i ubåden "UC3 Nautilus" ikke er fundet spor af hverken CO2 eller kulilte.

Dermed punkterer vidnet Peter Madsens forklaring om Kim Walls død, som han er tiltalt for at have mishandlet, dræbt og parteret.

- Hvis forklaringen er, at der har været tale om forgiftning ved kulilte eller CO2, og kompressoren har kørt, burde vi kunne måle det, siger Ditte Dyreborg, der for nylig blev udnævnt til orlogskaptajn.

Hun afviser, at det kan have nogen betydning, at målingerne først blev foretaget længe efter hævningen af ubåden.

- Det spiller ingen rolle, hvornår man måler, for luften i ubåden var ikke blevet skiftet i mellemtiden, siger vidnet.

I øvrigt henviser hun til, at erfaringer fra militære ubåde tyder på, at udstødningsgasserne slet ikke ville kunne udgøre en livsfarlig risiko.

Peter Madsen har forklaret, at et pludseligt opstået undertryk lukkede Wall inde i ubåden, mens han selv var på fartøjets dæk.

Men ifølge ubådseksperten forekommer også det usandsynligt.

- Jeg tror ikke på, at Kim Wall var lukket inde i ubåden som følge af et undertryk. Det ville helt klart have afsat spor på filtrene, hvis det havde været tilfældet, og det er der ikke, siger orlogskaptajnen.

Hvis man alligevel antager, at et sådant undertryk skulle være opstået, ville det desuden have taget lang tid, før Madsen ville have kunnet få lugen op.

Den tiltalte har forklaret, at Wall blev fanget i ubåden omkring klokken 23, og at han nogle minutter senere - det kan have været fem eller 15 - havde held til at få lugen op. Men det lyder ifølge vidnet også usandsynligt.

- Jeg har ikke det præcise tal. Men hvis motorerne stopper, vil der gå lang tid, før lugen kan åbnes udefra, siger hun.

Madsen er tiltalt for at have planlagt og forberedt, at han under sejladsen med Wall 10. august i fjor ville mishandle og dræbe den svenske journalist.

Retsmedicinerne har ikke med sikkerhed kunnet fastslå, hvordan 30-årige Wall døde. Dog hælder de til, at hun døde af halsoverskæring eller af kvælning.

MERE FØLGER...

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.