Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tyske producenter advarer: Kebab kan snart være fortid i EU

Döner kebab – de store ruller med marineret kød, som kører langsomt rundt – er kommet på dagsordenen i EU-parlamentet. Og deres fremtid er usikker.

Döner kebabbens fremtid er usikker, efter EU-parlamentets sundhedsudvalg har sagt nej til tilsætning af fosfater til fødevarer.
Döner kebabbens fremtid er usikker, efter EU-parlamentets sundhedsudvalg har sagt nej til tilsætning af fosfater til fødevarer.

Præcisering: Af denne artikel fremgår det, at kebabbens fremtid kan være usikker i EU, da EU-Parlamentet overvejer at forbyde fosfater i bestemte typer af frossent kød, og af artiklens kontekst fremstår det, som om fosfaterne er tilladte i dag. Det er ikke tilfældet. Artiklens præmis holder derfor ikke, og den frosne kebab risikerer ikke at blive forbudt.

Det er ikke dystopier, der er mangel på. Klimakatastroferne spøger i horisonten, den herskende samfundsorden er under pres, robotter står på spring til at overtage vores arbejde, og mon ikke også kunstig intelligens vil sætte sig på verdensherredømmet, før vi får set os om.

Næ nej, det er ikke nemt at være menneske. Og midt i det hele gav den søde, nye kollega dig den kolde skulder til julefrokosten. Så nu slingrer du – alene – hjem i natten med en dürum med kebab i den ene hånd og lidt yoghurtdressing i mundvigen. Dit hoved er fyldt af tanker om tilværelsens ulidelige meningsløshed. Hvad stiller man op?

Svaret er enkelt. Glæd dig over det, som du har – inklusive din dürum, for kebabben kan på linje med rent drikkevand og demokrati ende med at være fortid. I hvert fald i EU.

Ifølge den britiske avis The Guardian er kebabbens skæbne på dagsordenen i EU-parlamentet i disse dage. Her overvejer man nemlig, om det skal være tilladt at tilsætte de fosfater, som sørger for, at det krydrede kød holder sig saftigt og smagsfuldt, mens det langsomt drejer rundt foran grillen. Belutningen vil også ramme andre former for frossent kød.

Hvis det ikke er tilladt at tilsætte fosfaterne, vil det ifølge Kenan Koyuncu fra den tyske sammenslutning af döner kebab-producenter være lig med en dødsdom over hele industrien. Den tyske kristendemokrat og medlem af parlamentet, Renate Sommer, har heller ikke været sen til at påpege, at et forbud ikke kun vil påvirke de tømmermændsramte, de småsultne og dem på udkig efter et hurtig efterstatning for den hjemmelavede aftensmad. Hun er gået ud på Facebook med en melding om, at »et forbud mod tilsætning af fosfat vil være enden på döner produktion og vil føre til et tab af tusindvis af job.«

Tilsætning af fosfater i fødevarer er kommet under luppen, efter et forskningsprojekt i 2012 påviste, at der kan være en sammenhæng mellem fosfater og hjertesygdomme. Det er dog ikke entydigt bevist.

I EU er det som udgangspunkt allerede forbudt at tilsætte fosfater til kødprodukter, men der er undtagelser. Et udvalg under EU-Parlamentet vendte i denne uge tommelfingeren ned til et forslag om at tolerere fosfaterne i frosne kødspyd som kebab, og sagen er nu sendt videre til hele EU-Parlamentet, der skal tage stilling til, om dürumrullens fremtid er med eller uden kød.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.