Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tysk ekspert bekræfter IS-papirers ægthed i terrorsag

En tysk professor giver mandag i Retten i Glostrup et grundigt indblik i Islamisk Stats fremgangsmetoder.

Retten i Glostrup, hvor en 24-årig dansktyrker er tiltalt for at ville slutte sig til Islamisk Stat. Scanpix/Marie Hald
Retten i Glostrup, hvor en 24-årig dansktyrker er tiltalt for at ville slutte sig til Islamisk Stat. Scanpix/Marie Hald

Når tilhængere af den militante gruppe Islamisk Stat (IS) rejser til Syrien for at deltage i hellig krig, bliver de som oftest registreret af IS-officerer ved den syriske grænse.

Det fortæller den 48-årige, tyske professor Guido Steinberg, der er en af de førende eksperter inden for islamistisk terror, da han mandag vidner i Retten i Glostrup.

- Hvis det er muligt, sker indregistreringen ved grænsen. Her sidder der en IS-officer med en bærbar, som registrerer data fra personen, siger den tyske professor.

Udmeldingen kommer på den niende dag i en historisk terrorsag, hvor en 24-årig dansktyrker er tiltalt for at tilslutte sig Islamisk Stat.

Det er første gang i løbet af retssagen, at IS-dokumenterne for alvor bliver omtalt.

Og den tyske professor, der flere gang har vidnet i retssager mod hjemvendte IS-sympatisører, nikker genkendende til det dokument, som mandag bliver fremvist i retten.

Ifølge anklagemyndigheden er det den 24-årige tiltaltes registrering hos IS.

- Jeg har kun været vidne en gang tidligere, hvor der blev fremlagt en lignende formular. Men den så lige sådan ud, bekræfter det tyske vidne.

Dagens vidne arbejder for det tyske institut for internationale og sikkerhedsmæssige spørgsmål, der rådgiver det tyske parlament om udenrigspolitiske spørgsmål.

Derudover har han skrevet bøger om islam og terror, blandt andet om Islamisk Stat. I Retten i Glostrup er han mandag iført mørkt jakkesæt og lysebrune lædersko, da han via en tolk afgiver vidneforklaring.

I de IS-papirer, der mandag fremvises i retten, fremgår kontaktperson og indrejsedestination for den person, som papirerne omhandler.

Den 48-årige Guido Steinberg giver i øvrigt en række informationer om den militante organisation. Blandt andet siger han, at nye rekrutter hos IS som minimum får udleveret et gevær af typen AK47 og ammunition, når de tilslutter sig gruppen.

Han siger også, at det er normalt, at nye IS-krigere tager penge med til gruppen, når de tilslutter sig. Den danske terrortiltalte skal have haft planer om at give 20.000 kroner til IS.

- Det er meget almindeligt, at udlændinge tager pengene med. Både til deres egen rejse og for at støtte organisationen, lyder det fra Guido Steinberg.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.