Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tyrkiske indvandrere skilles lige så ofte som danskere

Der er sket en holdningsændring i den største indvandrergruppe i Danmark, hvor det ikke længere er tabu at blive skilt.

Arkivfoto. Tyrkiske indvandrere bliver i dag skilt lige så ofte som danskere. Om nogle af mændene i den tyrkiske kortklub på billedet er skilt, vides ikke, men sandsynligheden er markant større i dag end for 30 år siden.
Arkivfoto. Tyrkiske indvandrere bliver i dag skilt lige så ofte som danskere. Om nogle af mændene i den tyrkiske kortklub på billedet er skilt, vides ikke, men sandsynligheden er markant større i dag end for 30 år siden.

Tyrkiske indvandrere i Danmark bliver skilt næsten lige så ofte som danskere gør. Det viser en undersøgelse af herboende tyrkeres skilsmissemønster fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI), skriver Kristeligt Dagblad.

De 60.000 tyrkiske indvandrere og efterkommere i Danmark udgør den største nydanske minoritet, og tidligere var det normen, at ægteskabet skulle holde for enhver pris, men sådan er det ikke længere.

- Tallene viser, at der er sket store forandringer i de etniske minoritetsfamilier med tyrkisk baggrund. For 20 år siden blev familierne sammen næsten uanset hvad, og skilsmisser var sjældne og stigmatiserende. I dag bliver tyrkiske indvandrere og deres efterkommere skilt næsten lige ofte som danske familier, og de fraskilte møder langt større accept,” siger seniorforsker Anika Liversage fra SFI.

Ser man på antallet af skilsmisser i forhold til antallet af bestående ægteskaber, så lå skilsmisseraten i 1980’erne på omkring tre procent for tyrkiske ægtepar. Men ifølge de seneste opgørelser, der ser på de godt 11.680 tyrkiske par, der blev gift fra 1981 til 2007 er skilmissehyppigheden vokset til omkring 12 procent, som er meget tæt på det danske niveau.

- I nogle af ægteskaberne har ægtefællerne næsten ikke kendt hinanden, før de blev gift, og de fortæller, at de oplevede ægteskabet som en stor fejltagelse. Samtidig kan personer, der bliver skilt i Danmark, ofte klare sig bedre her, end hvis skilsmissen var foregået i Tyrkiet. Man kan få mulighed for at tage en uddannelse eller få økonomisk hjælp. Begge dele betyder, at ægteskaberne lettere kommer i farezonen,” siger Anika Liversage til Kristeligt Dagblad.

DEBAT: Vidner de nye tal om en positiv eller en negativ tendens? Del din mening herunder eller på facebook.com/berlingske.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.