Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tykke mænd ænser ikke deres overvægt – kun konens

Tykke mænd tænker sig smalle, tynde kvinder ser sig selv som tykke – ligesom mænd tror, konen er tykkere, end hun i virkeligheden er, viser nyt studie.

Tegning: Lars Andersen
Tegning: Lars Andersen

En ny ph.d.-afhandling kortlægger, hvad vi tror, vi ser, når vi kigger os selv i spejlet, og hvad vi tror, vi ser, når vi bagefter kigger op og ned ad vores partner. 

Her er først, hvad forfatteren til afhandlingen, sundhedsforsker Vibeke Tornhøj Christensen, har gjort:

Hun har til at starte med bedt respondenter fra 2.000 husstande om at vurdere, om de ser sig selv som undervægtige, normalvægtige eller overvægtige. Efterfølgende har hun bedt mændene og kvinderne om at vurdere deres partners vægt. De oplysninger har hun så holdt sammen med deltagernes reelle BMI-tal, og resultatet blotlægger to vidt forskellige kønsidealer. 

For kvinden: Småt er godt. 

For manden: Stort er flot. 

Tynde mænd og tykke kvinder

For eksempel viser afhandlingen, at når mænd ser sig selv i spejlet, så ser de sjældent en tyk mand. Heller ikke selvom BMI-tallet faktisk har krydset den sundhedsskadelige grænse fra normalvægt til overvægt.  

Omvendt så ser kvinder tit sig selv som lidt for kraftige. Også selvom det slet ikke er tilfældet.

Mellem kønnene viser det sig, at når kvinden kigger på sin mand, så stemmer det, hun tror, hun ser, nogenlunde overens med det, han faktisk vejer. Til gengæld så tror manden ofte, at hans kvindelige bedre halvdel vejer mere, end hun egentlig gør. 

Vibeke Tornhøj Christensen, der har en sociologisk tilgang til sundheden, forklarer hvorfor: 

- Det maskuline tænker, vi gerne må være noget stort. Om det så er i muskler eller vægt. Det er maskulint at være stor og måske at spise meget mad. Det feminine er derimod det lidt mindre. Det sarte. Hvis man tænker på mad, er salater måske noget, der er feminint at spise, hvor en stor bøf er maskulin. 

Målrettede kampagner 

Den nye viden er vigtig i forhold til at bekæmpe den overvægt, som ifølge en ny undersøgelse nu er blevet mere normalt end at være normalvægtig.  

- Hvis de ikke kan se, at de selv er overvægtige, selvom de er det, kan man godt komme med kampagner mod overvægtige, der skal tabe sig. Men hvis man ikke ser sig selv som overvægtig, rammer det ikke, siger Vibeke Tornhøj Christensen. 

Hun foreslår derfor målrettede kampagner mod dem, der ikke selv er klar over deres overvægt: 

- Så skal vi måske ikke sige til mænd, at de skal spise salat. Så skal vi måske tænke på, hvordan vi kan få dem til at dyrke mere motion. På den måde kan man tale til dem på en mandig måde, så de kan inkorporere det i deres liv og livsstil.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.