Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tvangsudvist skal hentes tilbage til Danmark

Udlændingemyndighederne leder efter udvist afghansk asylansøger efter hård kritik fra FNs Torturkomite.

Flygtningenævnet har besluttet at genoptage en sagen om en afghansk flygtning, der blev udvist af Danmark og med tvang fløjet tilbage til sit hjemland. Det skriver Politiken fredag.

37-årige Khojarejzullha Hamdard blev i juni udvist af Danmark og sendt tilbage til Afghanistan. Men Danmark har i sagen overtrådt torturkonventionen, og manden risikerer at blive udsat for overgreb i sit hjemland, mener FN, og det har fået Flygtningenævnet til at genoptage sagen.

Den 37-årige er nu efterlyst i Afghanistan med henblik på genindrejse i Danmark, hvor asylsagen skal gå om, hvis det ellers lykkes myndighederne at finde manden i det krigshærgede land.

Asylansøgerens advokat Niels-Erik Hansen kalder sagen »mærkværdig«.

- Sagen viser, at den retssikkerhed, der burde være for asylansøgere, er mangelfuld. Han er udsendt til et land, hvor han nu risikerer tortur, siger advokaten til Politiken.

Khojarejzullha Hamdard søgte om asyl i Danmark i 2010 og fortalte, at de afghanske myndigheder anklagede ham for at være terrorist, mens Taleban beskyldte ham for at være spion.

Men hverken i Udlændingestyrelsen eller i Flygtningenævnet troede man ifølge Politiken på Hamdards »skiftende forklaringer» og han blev derfor udvist af Danmark uden en lægelig torturundersøgelse,

Den beslutning kritiserer FN, der mener, at det var en fejl ikke at gennemføre undersøgelsen, og at det var i strid med torturkonventionen at sende manden hjem før en sådan undersøgelse.

Der foretages omkring 100 torturundersøgelser hos Dansk Center for Tortur og her mener man, at sagen er meget uheldig.

- Vi er helt enige med FN; der foreligger en klar krænkelse af konventionen. Staten skal sikre sig, at den har fremskaffet de nødvendige beviser, siger seniorjuridisk rådgiver Elna Søndergaard til Politiken.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.