Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tusindvis af andelsboliger kan være værdiløse

Mange andelsboligforeninger er i dyb krise - også uden for Aarhus og København, skriver Politiken.

Andelsforeningen Hostrups Have blev her i december begæret konkurs.
Andelsforeningen Hostrups Have blev her i december begæret konkurs.

For godt en uge siden blev Danmarks største andelsboligforening, Hostrups Have på Frederiksberg ved København, begæret konkurs.

Foreningen med 680 andele har en gæld, der er mere end dobbelt så høj som værdien af Hostrups Have.

Men den er tilsyneladende ikke et enestående tilfælde.

Op mod 500 andre foreninger med tusindvis af andele er i en lige så udsigtsløs gæld. Det anslår i hvert fald Foreningen af Andelsboligforeninger i Krise på baggrund af tal fra By- og Boligministeriet ifølge Politiken.

Størstedelen af disse foreninger ligger i kommuner i udkantsområder og består ofte blot af 10-15 andele. Flere end otte ud af ti af de mest forgældede foreninger er stiftet under den økonomiske fremgang før finanskrisen.

Den uafhængige analytiker Tejs Volfsberg Carstensen har fokus på andelsboliger. Han fortæller til Politiken, at mange små foreninger uden for København og Aarhus er i krise.

- Det er ofte ældre mennesker, der har købt andelene. Når en falder fra, hænger de andre på udgiften til en bolig, der er nul kroner værd og ikke kan sælges. Det bliver en slags "last man standing", siger han.

Hvis foreningerne ikke kan betale deres udgifter, kan de blive tvunget til at gå konkurs. Og i så fald kan beboerne miste deres indskud, som kan være på flere hundrede tusinde kroner.

Belåningen i pressede andelsboligforeninger får den månedlige boligafgift til at stige. Gælden betyder, at andelene er værdiløse. Derfor kan andelshaverne ikke sælge dem og flytte væk.

- For de gamle foreningers vedkommende er problemet overbelåning. For de nystiftede foreninger er det renteswaps, siger Niels Bjørnstrup, talsmand for Andelsboligforeninger i Krise, til Politiken.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.