Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tusinder forlader Folkekirken

Rekordmange melder sig ud af Folkekirken. Det tilskrives bl.a. den økonomiske krise, debat om homovielser og en mindre vilje til fællesskab.

Få uger før jul og nytår kan Folkekirken se tilbage på et år, hvor den har mistet historisk mange medlemmer.

Allerede i løbet af de tre første kvartaler modtog kirken ifølge Danmarks Statistik 17.127 udmeldelser, og det samlede tal for 2012 ventes nu at passere 20.000. Dermed tager de seneste års medlemsflugt fra Folkekirken til i omfang.

Fagfolk og politikere peger på tre hovedårsager til udmeldelserne: Den økonomiske krise, den langvarige debat om homovielser og en dalende vilje til at deltage i store, folkelige fællesskaber .

For biskop Karsten Nissen i Viborg Stift »er der ingen tvivl om,« at diskussionen om homovielser er en medvirkende årsag til, at antallet af udmeldelser er steget fra 13.587 sidste år.

»Nogle har meldt sig ud i protest for i stedet at vælge en frikirke. Andre – og dem er der nok flere af – har meldt sig ud, fordi de har opfattet debatten om homovielser, som om der i Folkekirken bliver set forkert på homoseksuelle,« siger han.

Københavns biskop, Peter Skov-Jakobsen, er enig i, at debatten om homovielser »har sat sig sine spor«, men han understreger, at Folkekirken på landsplan stadig har et medlemstal på cirka 80 procent af befolkningen.

Ifølge kirkeminister Manu Sareen (R) er det »helt klart«, at sagen om vielser af personer af samme køn har fået medlemmer til at forlade Folkekirken, men han afviser, at det er regeringens skyld. »Det er lige så søgt som at sige, at homoseksuelle ikke hører hjemme i Folkekirken,« siger Manu Sareen.

Ifølge Dansk Folkepartis kirkeordfører, Christian Langballe, må ministeren dog tage sin del af skylden. »Han har bragt splittelse ind i Folkekirken. Der er folk, som ikke længere føler sig hjemme i kirken,« siger Christian Langballe.

Kirkeekspert og lektor Hans Raun Iversen, Københavns Universitet, beskriver 2012 som et år, hvor flugten fra Folkekirken for alvor tager til:

»Vi kommer fremover til at se mange flere udmeldelser. De er udtryk for en underliggende samfundsudvikling, hvor alt er til eva-luering. Vi er ikke på samme måde som tidligere medlemmer af livslange fællesskaber,« siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.