Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tusinder får dumpekarakterer i folkeskolen

Det er især matematik og fysik, der er så svært for eleverne, at de ryger ned på dumpekaraktererne -3 og 00.

ARKIVFOTO. Elever i Bagsværd er til folkeskolens afgangsprøve. (Foto: Søren Bidstrup/Scanpix 2012)
ARKIVFOTO. Elever i Bagsværd er til folkeskolens afgangsprøve. (Foto: Søren Bidstrup/Scanpix 2012)

Flere tusinde elever i folkeskolen får dumpekarakterer i et eller flere fag, når de i 9. klasse tager folkeskolens afgangsprøve. De vil få svært ved at gå direkte ind på en ungdomsuddannelse, hvis det lykkes de borgerlige partier at få regeringen med på at ændre afgangsprøven til en egentlig eksamen, der skal bestås i alle fag.

De fag, der volder eleverne størst problemer, er matematik og fysik. I matematisk problemløsning dumpede 4.274 elever, hvilket svarer til knap syv procent, viser den nyeste karakteroversigt fra 2012 fra Undervisningsministeriet. I fysik dumpede 3.416 elever, hvilket svarer til 5,6 procent. Til gengæld slipper eleverne nemmere igennem prøverne i dansk. I dansk skriftlig er det f.eks. kun to procent af eleverne eller i alt 1.326, der får en af dumpekaraktererne -3 eller 00.

I dag har folkeskolens afgangsprøve ingen konsekvenser for elevernes videre uddannelse. Prøven er ikke en eksamen, der kan bestås eller dumpes, og eleverne har allerede i februar fået vurderet deres uddannelsesparathed, som er den vigtigste strømpil for, om eleverne kan gå direkte ind på gymnasium eller erhvervsskole, eller om de først skal tage 10. klasse.

Flere partier har kritiseret afgangsprøvens manglende betydning, og senest har de borgerlige partier foreslået, at afgangsprøven skal bestås, hvis eleverne skal have lov at gå direkte fra 9. klasse til ungdomsuddannelse. Venstres uddannelsesordfører Karen Ellemann mener, at prøven skal bestås i alle fag.

Ellers skal eleverne tage 10. klasse eller til en optagelsesprøve på gymnasiet. En optagelsesprøve kan komme på tale, hvis eleven har rimelige karakterer og kun er dumpet i et enkelt fag. Det kan f.eks. være tilfældet for elever, der er dygtige til sprog, men har problemer i matematik eller fysik.

Gymnasieskolernes Rektorforening har tidligere foreslået, at gymnasierne skal have ret til at tage kommende elever til optagelsesprøve, hvis de har lavet en dårlig afgangsprøve, men er indstillet som uddannelsesparat på baggrund af rimelige karakterer i februar.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.