Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tryghedschef i Mjølnerparken: Vores område er under belejring. Og beboerne har lagt ryg til svækkelsen af LTF

»Lige nu profiterer det danske samfund på, at LTF er blevet svækket markant af den fem måneder lange konflikt i Mjølnerparken. Men det er vores beboere, der betaler prisen for det,« siger områrdets tryghedschef, Eskild Dahl Pedersen.

Eskild Dahl Pedersen er tryghedschef i Lejerbo med kontor i Mjølnerparken
Eskild Dahl Pedersen er tryghedschef i Lejerbo med kontor i Mjølnerparken

Eskild Dahl Pedersen vejer sine ord.

Tiden er hverken til at pege fingre, udpege helte eller skurke, siger tryghedschefen i Boligselskabet Lejerbo dagen efter, den verserende bandekrig har kostet endnu et dødsfald i Mjølnerparken og spredt angst og utryghed i det boligområde, han er ansat til at passe på.

Problemet er, at samfundet har ladet banden Loyal To Famila (LTF) vokse sig for stor og mægtig.

Og det ulykkelige for Mjølnerparkens 2000 beboere, at det først var, da LTFs ekspansionstogt nåede Mjølnerparken, at banden mødte modstand:

»Hvis vores unge havde gjort det samme som i Lundtoftegade og Sigynsgade (andre kvarterer på Nørrebro, red.) og ladet sig opsluge uden kamp, havde beboerne sluppet for alt det her,« siger han.

»Til gengæld havde LTF vokset sig endnu stærkere til at indtage Århus, Odense og resten af Sjælland. Lige nu profiterer det danske samfund på, at LTF er blevet svækket markant af den fem måneder lange konflikt i Mjølnerparken. Men det er vores beboere, der lægger ryg til og betaler prisen for det.«

I praksis lever beboerne i Mjølnerparken i øjeblikket under en form for belejring, mener Eskild Dahl Pedersen, der sammenligner situationen med København under svenskekrigene i 1658.

»Hele Danmark havde overgivet sig til svenskerne, og først da de kom til Stormgade, blev de bremset i deres imperialisme. Det var forfærdeligt for københavnerne, der levede under belejring. Ligesom det er meget trist for beboerne i Mjølnerparken at leve med skyderierne. Men det var nødvendigt. Man kunne ikke stoppe LTF uden at det skulle gøre ondt et sted. Det er så sket. Nu er vores budskab, at Mjølnerparken i den grad har løftet sin del af byrden. Det er tid til at samfundet træder ind med beskyttelse, støtte og sympati.«

Slå ring om Mjølnerparken

Eskild Dahl Pedersen har været leder af den boligsociale indsats i Mjølnerparken i en årrække. Han kender de menige beboere, de unge småkriminelle og den lille gruppe af mere hardcore bandefolk. Det er derfor med stor overbevisning, han nu kan sige, at et samlet Mjølnerparken appellerer til, at politiet skal træde talstærkt til.

»I starten begik de unge selvtægt og beskyttede sig selv med våben, fordi politiet i sommerferien brugte en masse medietid på at forklare, at det ikke havde ressourcer nok. Derfor er det helt vildt vigtigt, at ingen i Mjølnerparken længere er i tvivl om, at staten selvfølgelig kan beskytte deres boligområde. Vi har brug for, at samfundet siger: »I har taget jeres del af byrden med fem skyderier og to likvideringer. Nu skal vi nok tage ansvaret for, at der ikke kommer en sjette gang«.«

Størstedelen af beboerne i Mjølnerparken er flygtninge, der kommer fra krigshærgede lande. De er flygtet til Danmark for at søge helle, men har i de seneste måneder set deres boligområde omdannet til noget, der vækker minder om det borgerkrigshærgede Libanon. Det giver flash back og retraumatiseringer. Og det har rokket ved deres tillid til, at samfundet kan sørge for deres sikkerhed.

»Vi oplever, at både de kommunale og statslige myndigheder gør hvad de kan for at støtte med social og psykologhjælp. Det er nødvendigt, for i den her situation kan vores borgere ikke få for meget hjælp. Og jeg oplever stor opbakning - heldigvis,« siger Eskild Dahl Pedersen.

»Nu handler det om at finde en løsning med politiet, der sikrer, at ingen i fremtiden kan komme ind på scooter i Mjølnerparken og skyde. Og hvis det alligevel lykkedes, skal de i hvert fald ikke kunne komme ud igen.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.