Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Trump bliver ikke nævnt i ny dansk udenrigsstrategi

USA fylder meget lidt i udkastet til Danmarks udenrigsstrategi, og det undrer seniorforsker fra Diis.

Der er uenighed om, hvorvidt valget af Donald Trump som amerikansk præsident bør få konsekvenser for Danmarks udenrigspolitik. Reuters/Yuri Gripas
Der er uenighed om, hvorvidt valget af Donald Trump som amerikansk præsident bør få konsekvenser for Danmarks udenrigspolitik. Reuters/Yuri Gripas

København. En ny dansk udenrigs- og sikkerhedspolitisk strategi er under udarbejdelse og vil snarest blive præsenteret.

Men i det 21 sider lange udkast, som Politiken er kommet i besiddelse af, fylder USA kun meget lidt.

Ud over at regeringen vil oprette nye konsulater i Silicon Valley og i Houston er det dog ikke meget, USA og præsident Trump fylder i strategien.

Det noteres i udkastet, at der efter præsidentskiftet er skabt usikkerhed om amerikanernes fremtidige kurs.

Men ellers lægges der i øvrigt op til status quo i forhold til vores store alliancepartner mod vest.

Det undrer Hans Mouritzen, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (Diis).

Han kritiserer regeringens afventende holdning, fordi der efter hans mening allerede er sket afgørende skred i USA's udenrigspolitik.

- Det har hele tiden været præget af ønsketænkning, fordi man ikke tror på, at Trump kan mene, hvad han siger. Men der er så mange ting, hvor han rent faktisk sætter foden ned.

- Jeg kan godt se en vis rationalitet i at trække tiden og vente og se. Men det kan ikke blive ved på den måde, fordi nu har han sat foden ned, siger Hans Mouritzen til Politiken.

Også Socialdemokratiets udenrigsordfører, Nick Hækkerup, kritiserer analysen af amerikanerne, der ligger til grund for strategien, for at være forældet og ikke tage højde for det seneste halve års begivenheder.

Naser Khader, der er udenrigsordfører for Konservative, ser dog ingen problemer i den uændrede tilgang til USA.

- Der er kommet en ny præsident. Han er mærkelig indimellem. Men det har ikke forandret vores forhold til USA. Jeg kan ikke se noget konkret, der er forandret, siger han til avisen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.