Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tronfølgelov hænger i en tynd tråd

En planlagt ændring af tronfølgeloven risikerer at blive afvist af vælgerne. 40 pct. af de stemmeberettigede skal sige ja. Ny måling viser, at det langtfra er sikkert.

Regeringens planer om at ændre tronfølgeloven er i stor fare for at blive skudt i sænk, når danskerne den 7. juni skal stemme om ligestilling mellem kønnene i kongehuset. Det viser en helt ny meningsmåling, Gallup har foretaget for Berlingske Tidende.

»Det er overordentligt usikkert, om den bliver stemt igennem,« siger valgforsker og professor Søren Risbjerg Thomsen, der har analyseret målingen.

Afstemningen skal foregå samme dag som valget til Europa-Parlamentet. Risbjergs beregninger tager derfor udgangspunkt i, at valgdeltagelsen bliver som ved det seneste parlamentsvalg. Og så vil kun 40,2 pct. af danskerne møde op og stemme ja. Det er meget tæt på de 40 pct. af den stemmeberettigede del af befolkningen, som skal acceptere ændringen, for at den kan vedtages. Meget tyder på, at stemmeprocenten bliver lavere denne gang.

»Der har været en nedadgående stemmetendens til de seneste Europa-Parlamentsvalg, og EU-borgere fra andre lande kan også stemme i Danmark, men de kan ikke stemme om tronfølgeloven. Så pilen peger nedad i forhold til de 40,2 pct.,« vurderer Søren Risbjerg Thomsen.

Ganske vist viser Gallups måling, at 84 pct. af danskerne går ind for en ændring af tronfølgeloven, men det kræver at vælgerne møder op. Derfor vil sofavælgernes stemmer sandsynligvis blive altafgørende.

Hvis ændringen ikke stemmes igennem, bliver det et stort nederlag for Danmarks nye statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), som har lanceret en kampagne med annoncer og en hjemmeside for at undgå, at det sker – i næste uge begynder TV-spots også at rulle henover skærmen.

Dansk Folkeparti modtager udregningerne med dyb alvor:

»Det vil være en flad fornemmelse, hvis den falder,« siger partileder Pia Kjærsgaard.

Hverken Venstre eller Konservative fortryder, at de ikke ventede til næste folketingsvalg, hvor stemmeprocenten traditionelt er langt højere end ved Europa-Parlamentsvalget.

»Det er for sent at ærgre sig. Jeg krydser bare fingre for, at det går igennem,« siger politisk ordfører Henriette Kjær (K).

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.