Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Trods advarsel fra efterretnings-tjeneste: Kinesere har fri adgang til TDCs kontrolcenter

Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) har tidligere advaret mod at åbne Danmark for Huawei, da tjenesten vurderede, at det ville gøre Danmark sårbar i forhold til overvågning og spionage.

En omstridt kinesisk it-gigant har udenom aftalt sikkerhedsgodkendelse fri adgang til TDCs it- og telecentral, som spiller en nøglerolle i dansk it- og teleinfrastruktur.
En omstridt kinesisk it-gigant har udenom aftalt sikkerhedsgodkendelse fri adgang til TDCs it- og telecentral, som spiller en nøglerolle i dansk it- og teleinfrastruktur.

Kinesiske medarbejdere i det enorme teleselskab Huawei har gennem halvandet år haft fri adgang til TDCs it- og telecentral, skriver Politiken.

Der har hverken været sikkerhedsgodkendelse eller mulighed for, at danske myndigheder med hjemmel i loven kunne kontrollere medarbejderne.

Der er blevet åbnet op for den ukontrollerede adgang i forbindelse med kinesernes opførelse af 4G-netværket, som er en central del af dansk teleinfrastruktur.

Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) har ellers tidligere advaret mod at åbne Danmark for Huawei, da tjenesten vurderede, at det ville gøre Danmark sårbar i forhold til overvågning og spionage. Huawei menes at have tråde til det kinesiske styre, og andre lande som USA og Australien har besluttet at holde selskabet ude.

Men de danske myndigheder kan ikke bestemme, hvem TDC indgår aftaler med. Der blev dog lavet en frivillig aftale mellem TDC Huawei og FE, som blandt andet omfattede sikkerhedsgodkendelse af Huaweis medarbejdere.

Men torsdag viser DR 2 ifølge Politiken en dokumentar, hvor det fremgår, at mange af Huaweis medarbejdere har arbejdet for TDC uden at være sikkerhedsgodkendt. Et forhold Huawei bekræfter over for Politiken.

Det vækker bekymring og vrede på Christiansborg.

»Det her svarer slet ikke til de forsikringer, vi fik, da aftalen mellem TDC og Huawei under voldsom politisk diskussion blev indgået. Alle de bange anelser viser sig nu at være rigtige,« siger Venstres it-ordfører, Michael Aastrup Jensen (V), til Politiken.

Forsvarsministeriet lancerede tirsdag et lovforslag, som blandt andet skal gøre det muligt for myndighederne at kræve sikkerhedsgodkendelse af medarbejdere, ligesom myndighederne fremover skal have mulighed for at komme på uanmeldte kontrolbesøg hos televirksomheder.

Forsvarsminister Nikolaj Wammen (S) afviser dog, at de nye tiltag er udtryk for, at kontrollen med Huawei hidtil har været for dårlig.

»Vi ser en udvikling, hvor danske teleudbydere i stigende omfang anvender udenlandske leverandører til at udføre egentlige driftsopgaver, samtidig med at internettet i stigende grad anvendes til at spionere mod Danmark. Derfor mener vi, at det er det rigtige tidspunkt at stramme sikkerheden og kontrollen på,« siger han til Politiken.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.