Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tre personer smittet med listeria efter at have spist laks

En person, der døde i foråret, var smittet med samme type listeria som tre nye smittetilfælde - alle fra laks.

Tre personer er blevet smittet med den farlige Listeriabakterie, efter at have spist laks, der er koldrøget i Polen.
Tre personer er blevet smittet med den farlige Listeriabakterie, efter at have spist laks, der er koldrøget i Polen.

Inden for én uge i august er tre personer smittet med samme listeria-bakterie. Alle tre er blevet smittet efter at have spist koldrøget laks, der er produceret i Polen.

En person, som viste sig at være smittet med samme listeria-bakterie, døde i foråret.

Det oplyser Steen Ethelberg, seniorforsker ved Statens Serum Institut torsdag.

Onsdag aften trak Dansk Supermarked stort set alt det gravad og røget laks, der er blevet handlet i virksomhedens butikker, tilbage.

Det skete, da produkterne kan indeholde listeria.

Den type af listeria, som er blevet fundet i lakseprodukterne, er den samme type som den, som de tre personer er blevet smittet med.

»Vi mener, at de har spist det samme produkt, som det, der nu er blevet trukket tilbage fra den samme leverandør,« forklarer Steen Ethelberg, der også er afsnitsleder på Afdeling for Infektionsepidemiologi.

Seniorforskeren understreger dog, at risikoen for at være smittet og blive alvorligt syg, hvis man har spist laks for nylig, er meget lav.

»Der vil være rigtig mange danskere, som har spist den laks, som nu er trukket tilbage, som ikke er i nogen risiko. Langt de fleste vil ikke opleve symptomer overhovedet,« siger han.

Han forklarer, at de fleste mennesker, der får en alvorlig listeria-infektion, har et nedsat immunsystem.

»De har en alvorlig sygdom, er højt oppe i årene eller er gravide kvinder. Hvis man ikke tilhører en af de grupper, kan man allerede der begynde at tage det roligt,« siger Steen Ethelberg.

Tre af de fire personer, heriblandt den afdøde, som er smittet, havde også en anden alvorlig sygdom.

En alvorlig listeria-infektion kan give blodforgiftning eller hjernehindebetændelse. Her er symptomerne blandt andet høj feber, kulderystelser og muskelømhed.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.