Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tre misbrugte søstre kræver kommunal erstatning

Landsrets afgørelse i søgsmål mod Slagelse Kommune i misbrugssag ventes at få betydning for andre sager.

Onsdag falder der dom i erstatningssag, hvor tre søstre har sagsøgt Slagelse Kommune (tidligere Skælskør Kommune) sammen med deres advokat Mads Krøger Pramming. Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson
Onsdag falder der dom i erstatningssag, hvor tre søstre har sagsøgt Slagelse Kommune (tidligere Skælskør Kommune) sammen med deres advokat Mads Krøger Pramming. Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson

Mens gerningsmanden i en misbrugssag mod børn er blevet dømt, har det hidtil været uden omkostninger for kommunen ikke at gribe ind i tide.

Onsdag skal Østre Landsret afgøre, om Slagelse Kommune (tidligere Skælskør Kommune) kan stilles til ansvar for svigt af anbragte børn.

Tre søstre, der alle er i 20'erne, kræver hver 300.000 kroner i erstatning. De mener, at kommunen svigtede dem og ikke reagerede på advarsler om overgreb.

Dommen forventes at få afgørende betydning for andre misbrugssager, understregede søstrenes advokat, Mads Krøger Pramming, ved et tidligere retsmøde.

Advokaten mener, at kommunen krænkede pigernes menneskerettigheder ved ikke at stoppe den nedværdigende behandling.

- Vidste eller burde Slagelse Kommune vide, at pigerne blev udsat for overgreb? Og gjorde de, hvad der med rimelighed kunne forventes af kommunen, spurgte han tidligere i retten.

Børnene var mellem fire og otte år, da de blev placeret i familieplejen i 1999. Her blev de udsat for vold og seksuelt misbrug.

I alt er der tale om fire søskende, men den ældste søster, der er handicappet, er ikke med i søgsmålet.

Der kom løbende underretninger til Skælskør Kommune, som først havde sagen, og senere til Slagelse Kommune.

I 2008 blev plejefaren dømt for at have haft samleje med to af søstrene, for vold og blufærdighedskrænkelser. Det kostede ham fem års fængsel.

Pigerne kom i pleje, efter at deres far i efteråret 1997 slog deres mor ihjel med en kniv og gravede hende ned. Begge forældre havde palæstinensisk baggrund.

I en anden sag kræver to piger erstatning af Esbjerg Kommune for at have siddet advarsler om seksuelle krænkelser overhørig.

8. maj 2017 frifandt landsretten Esbjerg Kommune for at betale erstatning til ofrene, der nu har taget sagen til Højesteret.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.