Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tre dræbt af krysantemum-bomber

Tre personer er døde og to kommet til skade i to forskellige fyrværkeriulykker i Nordjylland nytårsnat. Det oplyser Nordjyllands Politi.

Arkivfoto. Tre personer er døde og to kvæstede i to fyrværkeri-ulykker. Begge ulykker skete i nærheden af Mariager i Nordjylland. De to kvæstede er fløjet til Rigshospitalet i København. Politet arbejder på stedet.
Arkivfoto. Tre personer er døde og to kvæstede i to fyrværkeri-ulykker. Begge ulykker skete i nærheden af Mariager i Nordjylland. De to kvæstede er fløjet til Rigshospitalet i København. Politet arbejder på stedet.

Vagtchefen hos Nordjyllands Politi fortæller til bt.dk torsdag morgen, at krysantemum-bomber var skyld i begge fatale ulykker. De kraftige bomber blev forsøgt affyret ved hjælp af et såkaldt bomberør - i det ene tilfælde af unge festdeltagere, som var trukket ud på en mark for at affyre de livsfarlige bomber.

Krysantemum-bomber er forbeholdt professionelle fyrværkere, da de er meget kraftigere end normalt fyrværkeri. Derfor har det efter alt at dømme været tale om ulovlige bomber ved de dødsulykker syd fra Mariager Fjord.

Den ene af ulykkerne skete i Assens ved Mariager i Nordjylland, mens den anden skete i Skjellerup mellem Hobro og Mariager.

Den første dødsulykke indtraf angiveligt kort før midnat, hvor politiet kl. 23.48 fik melding om, at en 36-årig familiefar var blevet så alvorligt kvæstet af det kraftige fyrværkeri, at hans liv var gået tabt.

Kun 23 minutter senere fik Nordjyllands Politi kl. 00.11 melding om den næste dødsulykke i det nærliggende Skjellerup, hvor fire unge mennesker var involveret. To af dem - to mænd på 24 og 29 år - omkom, mens to andre blev livsfarligt kvæstet, oplyser Tv2 News.

De to tilskadekomne personers konkrete tilstand er nytårsmorgen stadig uvis, efter at de begge i helikopter blev fløjet til behandling på Rigshospitalets traumecenter  i København. Politiet fortæller, at de er 'svært tilskadekomne'.

Nordjyllands Politi arbejdede hele natten på ulykkesstederne og forsøgte at danne sig et overblik over omstændighederne ved de tragiske hændelser. Hvorvidt der er en sammenhæng mellem de to dødsulykker, er ifølge politiet endnu ikke opklaret.

I politiets opklaringsarbejde indgår blandt andet at finde ud af, hvor de kraftige bomber stammer fra. Hvis de nu dræbte har købt bomberne på ulovlig vis, risikerer sælgerne et retsligt efterspil.

Af sikkerhedsmæssige årsager måtte man i første omgang sende bud efter forsvarets bomberyddere EOD for at få sikret områderne, før politiet kunne gå i gang med at undersøge omstændighederne omkring ulykkerne. Angiveligt er der også i forbindelse med ulykkerne fundet andre krysantemum-bomber, der ikke er eksploderet.

Krysantemum-bomber er runde luftbomber, der ofte indeholder over et kg krudt og normalt har en sikkerhedsafstand på  mindst 100 meter. De kan være livsfarlige i ukyndiges hænder, og affyringen af dem er derfor normalt forbeholdt professionelle fyrværkere.

I de senere år er politiet ofte stødt på stjålne eller indsmuglede krysantemumbomber i kriminelle sammenhænge, og som regel må forsvarets ammunitionsryddere tilkaldes, når de voldsomme luftbomber skal fjernes.

Selv ammunitionsrydderne behandler krysantemumbomberne med stor respekt, og ifører sig bombedragter, når de skal håndtere det ulovlige fyrværkeri. De største af krysantemumbomberne kan have en sprængkraft som et par håndgranater, og kan blæse taget af et hus.

Ofte findes luftbomberne uden de rør, der er beregnet til at få dem til at eksplodere oppe i luften. Og det bliver ekstra farligt, når ukyndige så forsøger at antænde dem på jorden med en alt for kort lunte. Samtidig indeholder bomberne kemikalier, der let kan antænde folks tøj.

På Hobro Sygehus er der efter dødsulykkerne nytårsnat oprettet et kriseberedskab, hvor både læge, psykolog og politi står klar til at hjælpe.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.