Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Transseksuelle unge skal kunne pause puberteten

Sundhedsstyrelsen er på vej med et nyt udrednings- og behandlingsforløbs til unge, der føler sig som transseksuelle. Det sker efter en række sager, hvor unge under 18 år har fået foretaget kønsændrende kirurgiske indgreb.

I sommeren 2011 fik den dengang 15-årige Caspian Drumm, der er født som pige men føler sig som en dreng, fjernet sine bryster.
I sommeren 2011 fik den dengang 15-årige Caspian Drumm, der er født som pige men føler sig som en dreng, fjernet sine bryster.

Transseksuelle unge under 18 år skal nu have muligheden for at sætte puberteten på pause. Det mener Sundhedsstyrelsen efter en række sager, hvor den lægefaglige vurdering inden kirurgiske indgreb ikke har været tilstrækkelig, skriver dr.dk. Det gælder blandt andet sagen om Caspian Drumm, der som 15-årig fik fjernet sin bryster.

- Vi vil gerne se på, om der kan etableres et tilbud til de unge, siger fortæller tilsynschef i Sundhedsstyrelsen Anne Mette Dons til dr.dk.

Konkret vil Sexologisk Klinik på Rigshospitalet ifølge dr.dk gå i gang med at udvikle et mere intensivt udrednings- og behandlingsforløb til transseksuelle. Her vil blandt andet kunne tilbyde en mere hensigtsmæssig hormonbehandling, der ikke virker permanent, men blot sætter puberteten i stå for en periode.

I sommeren 2011 fik den dengang 15-årige Caspian Drumm fjernet sine bryster på privathospitalet H.C. Andersen-klinikken i Odense. Allerede i foråret 2011 udskrev en dansk gynækolog mandlige kønshormoner til Caspian Drumm, der er født som pige, men føler sig som dreng.

- Jeg er blevet gladere, mere positiv. Mine forældre har hele tiden accepteret, at jeg føler mig som en mand, selvom jeg ikke er født sådan, men jeg tror, at de ser nogle andre sider af mig nu. Efter operationen har jeg kunne give lidt slip på den identitetsforvirring, som i mange år gjorde, at jeg ikke kunne fokusere på andet. Jeg har fundet ud af, hvem jeg er, sagde Caspian Drumm i oktober 2011 til Berlingske.

Men sundhedsstyrelsen blandede sig i sagen, da operationen lå på grænsen af, hvad en læge må ændre ved end 15-årig. Styrelsen får nu opbakning fra Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn, som kritiserer lægen, skriver Dagens Medicin ifølge dr.dk.

For ikke at havne i lignende situationer har sundhedsstyrelsen de nye retningslinjer på vej.

Da Caspian Drumms sag kom frem sidste år var et af kritikpunkterne fra Anne Mette Dons, at man lavede et indgreb i en krop, der ikke var færdigudviklet. Hun erkender over for dr.dk, at en hormonbehandling også er et indgreb i en ikke færdigudviklet krop.

- Selvfølgelig er det tilfældet, men det er et væsentligt mindre indgreb, og det kan gøres godt igen. Og det er væsentligt, om man kan vende tilbage det det, der var før, siger Anne Mette Dons til dr.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.