Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Transkønnede slettes fra liste med psykiske sygdomme

Fra nytår defineres transkønnede ikke som psykisk syge i Danmark. Men de skal stadig gennem lange udredninger.

ARKIVFOTO Cecillia Mundt og Isabel Storm bliver det første danske transkønnede par til at holde bryllup i den danske folkekirke. Det gør de i Sct. Bendts Kirke i Ringsted lørdag den 29. august 2015.
ARKIVFOTO Cecillia Mundt og Isabel Storm bliver det første danske transkønnede par til at holde bryllup i den danske folkekirke. Det gør de i Sct. Bendts Kirke i Ringsted lørdag den 29. august 2015.

At en mand føler sig som en kvinde, eller at en kvinde føler sig som en mand, udløser ikke længere en diagnose på en psykisk sygdom.

Som det første land i verden har Danmark nemlig per 1. januar slettet transkønnethed fra listen over psykiske lidelser.

Ændringen sender et afgørende signal, mener LGBT Danmark - Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner.

- Det fjerner den stigmatisering, der har været af transpersoner i sundhedsvæsenet. Nu er man ikke længere stemplet som psykisk syg. Nu betragtes det, som hvad det er - en variation, siger forperson Søren Laursen.

Samtlige partier bakkede op, da Folketingets sundhedsudvalg i foråret besluttede at fjerne transkønnethed fra Sundhedsstyrelsens liste over psykiske sygdomme.

Det skulle ske ved overgangen til 2017, hvis FN's sundhedsorganisation, WHO, ikke havde nået at gøre det samme inden da.

Det nåede WHO ikke, og derfor går Danmark nu solo.

- Det var modigt af politikerne at gøre det, siger Søren Laursen.

Transkønnede kvinder og mænd skal imidlertid stadig gennem lange, psykiatriske udredninger, før de kan få hormonbehandlinger eller en kønsskifteoperation.

Og det er et problem, mener Amnesty International. Det har vel at mærke stor symbolværdi, at transkønnede ikke længere stemples som psykisk syge, lyder det fra organisationen.

- Men det meget, meget vigtig, at der følger rettigheder med, siger kampagneleder Helle Jacobsen.

Amnesty tror på, at Danmark med sin ændring kan inspirere andre lande til også at pille gruppen af transkønnede ud af registret med psykiske lidelser.

- Det er noget, der bliver bemærket både i Europa og i resten af verden. Det er også med til at sende et vigtigt signal til WHO, som er ved at revidere sine sygdomsfortegnelser, siger Helle Jacobsen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.