Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Transkønnede i Jylland diskrimineres med ny vejledning

Personer, der ønsker at skifte køn, kan fremover kun udredes og behandles på Rigshospitalet i København. Det skaber en diskriminerende geografisk skævhed, lyder kritikken. Regeringen erkender problemet.

Fremover vil transseksuelle, der ønsker at skifte køn, kun kunne blive udredt og behandlet på Rigshospitalets Sexologiske Klinik i København. Men det er diskriminerende overfor transseksuelle personer, der er bosiddende i Jylland, mener organisationen Sex og Samfund og flere af Folketingets partier, skriver Jyllands-Posten.

Den nye praksis skyldes, at Sundhedsstyrelsen har lavet en ny vejledning, der slår fast, at kun et såkaldt multidisciplinært team bestående af en psykiater, en gynækolog og en plastikkirurg med særlig viden om transseksuelle kan udrede og sætte gang i kønsmodificerende behandlinger, og den udredning kan kun foretages på Rigshospitalet.

Men det er uhensigtsmæssigt, at folk der bor i Nordjylland skal transportere sig selv til København for at få behandling, lyder kritikken fra SFs og Enhedslistens sundhedsordførere, Özlem Cekic (SF) og Stine Brix (EL).

Udover den geografiske skævhed i den nye vejledning, mener organisationen Sex & Samfund, at det er et problem, at det fremover kun er én instants, der kan godkende eller afvise, at transkønnede kan få et kønsskifte.

»Vi er grundlæggende utilfredse med, at det kun er én instans, der kan varetage det her nationalt. Men alle, der har noget med det her at gøre, påpeger et behov for, at der er mulighed for en »second opinion«, som ligger uden for sexologisk klinik,« siger formand for Sex & Samfund Bjarke Oxlund til Jyllands-Posten.

Regeringen erkender, at den nye vejledning skaber en geografisk skævhed for de jyske transseksuelle og Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen (S), siger til avisen, at der er et »politisk ønske« om, at der bliver rådet bod på den skævhed.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.