Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Trafikråd: Mange fartbøder kan få folk til at sænke farten

Det er for tidligt at konkludere, om mange fartbøder giver en sikker trafik, men det kan medføre lavere fart.

I 2016 blev rekordmange danskere ifølge Jyllands-Posten fanget i politiets fotofælde.

563.755 bilister blev blitzet og dermed taget for at køre for stærkt. Det var 42 procent flere end i 2015 og tre gange så mange som i 2014.

De mange fartbøder kan fremadrettet være med til at skabe en adfærdsændring, så danskerne ikke kører så hurtigt på vejene.

Sådan lyder vurderingen fra Jesper Sølund, der er dokumentationschef i Rådet for Sikker Trafik.

- Det er ualmindeligt veldokumenteret, at politiets fartkontroller spiller en meget væsentlig rolle. Det kan man se alle steder, siger han.

- Man kan hæve sanktionerne, som man har gjort på mange punkter, eller øge kontrollen. Det sidste er langt mere effektivt.

- Hvis folk ikke oplever, at der er en risiko for at blive taget, påvirker det ikke adfærden særlig meget, lyder det fra Jesper Sølund.

En del af årsagen til de mange fartbøder er, at politiet er gået fra 25 vogne i 2014 til 100 fotovogne i 2015.

Dokumentationschefen vil dog endnu ikke konkludere noget omkring fotovognenes betydning for trafiksikkerheden, før ulykkerne fra 2016 er blevet analyseret.

Jesper Sølund mener, det er afgørende, om de har påvirket antallet af ulykker de steder, hvor der er blevet sat ind.

Derfor undrer han sig også over, at bilejernes forening, FDM, ser politiets indsats som forfejlet. FDM påpeger, at der i 2016 var en stigning i antallet af trafikdræbte.

- Vi har ikke tallene, så vi kan vurdere det. Det er lidt besynderligt, at man er så hurtig på aftrækkeren, siger han.

FDM foreslår i samme åndedrag, at man som i udlandet skilter på farlige strækninger, så bilister bliver klar over, at det kan være farligt at køre for stærkt på netop disse veje.

Det er Rådet for Sikker Trafik enig i, at "man ikke skal være blind for".

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.