Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Totalkredit risikerer bøde for at vildlede sine kunder

Udskældte Totalkredit skal fredag i Københavns Byret forsvare sin markedsføring af fastforrentede lån.

Totalkredit skal forklare, hvorfor man i reklametekster har lovet potentielle kunder, at ydelsen på deres fastforrentede lån ville være den samme de kommende 30 år, når det nu ikke har været tilfældet (Arkivfoto). Free/Totalkredit As Skal Nævnes Som Kilde
Totalkredit skal forklare, hvorfor man i reklametekster har lovet potentielle kunder, at ydelsen på deres fastforrentede lån ville være den samme de kommende 30 år, når det nu ikke har været tilfældet (Arkivfoto). Free/Totalkredit As Skal Nævnes Som Kilde

København. Det lød formentlig tillokkende, da Totalkredit i sin markedsføring for realkreditselskabets fastforrentede lån skrev, at man får "en fast ydelse, som ikke ændrer sig, når renterne gør".

Men påstanden holdt ikke vand. For da Totalkredit hævede bidragssatserne på sine lån - herunder de fastforrentede - steg ydelsen rent faktisk.

Fredag skal Københavns Byret afgøre, om Totalkredit dermed har benyttet sig af vildledende markedsføring.

Det mener Forbrugerombudsmanden, der i september politianmeldte selskabet.

I reklamemateriale for selskabets lånetilbud hed det desuden om fastforrentede lån, at "med fast rente ved du, hvor høj ydelsen på dit lån er i hele lånets levetid".

Totalkredits direktør, Camilla Holm, har siden givet udtryk for, at formuleringerne kunne misforstås, og de er også siden blevet rettet.

- Produktarkene har ikke handlet om bidragssatser, men om at beskrive forskellene mellem lån med fast rente og lån med variabel rente.

- Da der betales bidrag på begge typer lån, har der ikke været fokus på at beskrive, at bidraget kan ændres. Det er jeg rigtig ærgerlig over, har hun tidligere sagt.

Om det er nok til at overbevise retten om, at Totalkredit skal slippe for straf, vil vise sig.

Ellers vanker der måske en bøde. Anklagemyndigheden har dog ikke nedlagt nogen specifik bødepåstand.

Skulle Totalkredit blive dømt, er det ikke umiddelbart noget, der kommer de kunder, som føler sig ført bag lyset, til gode.

Bøden havner i statskassen, og kunderne er henvist til at prøve deres sag ved Realkreditankenævnet.

Her har flere kunder tidligere forsøgt at klage over Totalkredits hævning af bidragssatserne, og markedsføringsmaterialet har i nogle sager også været fremlagt for ar forklare, hvorfor kunderne føler sig vildledt.

Indtil nu har nævnet bare fundet det mere væsentligt, at det i betingelserne for den låneaftale, som kunderne har skrevet under på, er anført, at bidragssatserne kan variere.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.