Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tosprogede drenge læser elendigt

Halvdelen af de tosprogede drenge i København har så svært ved at læse og skrive, når de går ud af 9.. klasse, at de ikke kan forstå tekster, der overstiger niveauet for en Jumbobog.

Mere end hver anden tosprogede drenge læser og skriver så dårligt, at de er funktionelle analfabeter. Det viser nye tal, som forskerne bag PISA-undersøgelsen har lavet for Politiken og DR P4 København.

- Vi står med en ny underklasse, som er blevet svigtet af skolen og måske også af forældrene, siger Niels Egelund, professor i pædagogik på Aarhus Universitet.

Af tallene fremgår det, at 55 procent af de tosprogede drenge i København har så ringe læseevner, at de er funktionelle analfabeter, når de går ud af 9. klasse. Det indebærer, at man godt kan læse, men at man har vanskeligt ved at forstå abstrakte tekster - mange af drengene kan kun læse tekster på niveau med en Jumbobog, skriver Politiken.

Også de etnisk danske drenge har vanskeligheder, når det gælder læsning og skrivning. Blandt dem kan 24 procent betegnes som funktionelle analfabeter.

Anne Vang, der er børne- og ungeborgmester i København for Socialdemokraterne, erkender, at skolepolitikken har slået fejl:

- At de her drenge ikke får en chance og falder igennem, det er det største problem, folkeskolen og samfundet overhovedet står over for, siger hun til Politiken.

Politikerne er opmærksomme på problemet, og i sidste uge foreslog børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) og uddannelsesminister Morten Østergaard (R) en reform af pædagoguddannelsen, så læring begynder allerede i vuggestuen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.