Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Torben anmeldte indbrud, mens tyvene var i huset: Politiets svar var nedslående

Nordsjællands Politi indleder nu en undersøgelse af, om politiet brugte sine ressourcer rigtigt, da en borger i sidste uge ringede ind og anmeldte et indbrud hos naboen. For selvom borgeren fortalte, at tyvene stadig var i huset, var meldingen, at politiet ikke havde en vogn, der kunne rykke ud.

Området ved Søndersø Park i Værløse har også flere gange tidligere været udsat for indbrud, fortæller Torben Laustsen, der sidste torsdag arbejdede hjemmefra, da han så to indbrudstyve i nabohuset. ARKIVFOTO: Indbrud.
Området ved Søndersø Park i Værløse har også flere gange tidligere været udsat for indbrud, fortæller Torben Laustsen, der sidste torsdag arbejdede hjemmefra, da han så to indbrudstyve i nabohuset. ARKIVFOTO: Indbrud.

Torsdag den 3. december skulle have været en stille og rolig arbejdsdag for Torben Laustsen hjemme på adressen i Værløse. Det blev det ikke.

For mens han torsdag over middag stod i hjemmet og talte i telefon, kunne han ud af vinduet se to tyve bære af sted med tyvekoster fra naboens hjem.

I den anden ende af røret havde han vagtcentralen, som han to gange den dag forsøgte at få til at rykke ud til indbruddet i naboejendommen.

Men beskeden var begge gange nedslående: Der er ingen patruljer ledige.

»Det var meget frustrerende. Fra første gang jeg ringede og til anden gang, gik der 20 minutter. Og første opkald var jo inden, de satte kobenet i vinduet,« siger Torben Laustsen, der er direktør i sin egen software-virksomhed.

Ingen tvivl om indbrud

Han bemærkede først på eftermiddagen en sort Mercedes, der holdt på vendepladsen for enden af den lille villavej. Bagagerummet stod pivåbent, og der var ingen nummerplade foran. Han så også to mænd, som »ikke plejer« at være i villaområdet i Værløse, Søndersø Park.

De to mænd forsvandt op ad indkørslen til nabohuset, og det fik Torben Laustsen til at ringe til politiet.

Efter opkaldet og meldingen om, at der ikke var en ledig patrulje, bevægede Torben Laustsen sig ud på gaden, hvorfra han kunne se, at et vindue var brudt op i huset. Ingen tvivl om, at det var et indbrud nu, og derfor ringede han igen til politiet.

Mens han igen havde vagtcentralen i røret, kunne han se, hvordan den ene mand kom gående langs vejen med en sæk over armen.

»Det var en plasticpose med noget i. De kom ikke væltende ud med rigtig mange ting, men med ting, der ikke fylder så meget,« siger han.

En vittighed

Alligevel var meldingen den samme til stor frustration for Torben Laustsen. Selvom han har tiltro til politiet, har episoden rokket ved hans tillid, og i dag opsummerer han oplevelsen i en joke.

»Min kone fortalte en vittighed, som indrammer det: En mand ringer til politiet og siger, at der er indbrud i hans hus. Politiet siger, at de ikke kan sende nogen ud, fordi de ikke har nogen vogne. Så ringer han igen og siger, at han har slået tyven ihjel. Så kommer der en vogn. Betjenten, der ankommer, siger: Jeg synes, du sagde, du havde slået ham ihjel? Til det svarer manden: Og jeg synes, du sagde, du ikke havde nogen vogne?« siger han.

Hos Nordsjællands Politi forstår man frustrationen, og kalder sagen for »rigtig, rigtig uheldig.« Derfor har politiet nu igangsat en undersøgelse af, om ressourcerne blev brugt rigtigt i forbindelse episoden.

Politi: Vi prioriterer indbrud højt

»Indbrud er en udfordring for os, og derfor er det rigtig, rigtig vigtigt, at borgerne gør netop det, som denne mand gjorde, nemlig at kontakte politiet. Det er i sådan en situation, at vi har mulighed for at reagere, og vi har muligheden for at komme ud og fange de gerningsmænd, som laver indbruddene,« siger chefpolitiinspektør Magnus Andreasen og understreger, at det var »andre omstændigheder den dag,« der gjorde, at politiet ikke havde mulighed for at rykke ud.

Men det klinger jo lidt hult, når du siger, at indbrud er noget af det, i prioriterer allerhøjest, når der så ikke har været ressourcer til at køre ud til det her indbrud, hvor man oven i købet ville have kunnet pågribe gerningsmændene?

»Ja, og det kan jeg godt forstå. Og derfor er vi også nødt til at få kigget ind i, hvad der ellers lå af sager den dag. Det er klart, at der kan havde været sager, hvor der er menneskeliv på spil, et alvorligt færdselsuheld eller andet, som har ligget i opgaveporteføljen og som har gjort, at vi ikke har haft ledige patruljer på det tidspunkt,« siger Magnus Andreasen, som ikke på nuværende tidspunkt har overblik over politiets øvrige sager på dagen.

Men et kig i Nordsjællands døgnrapport fra 3. december viser, at der var travlhed hos politiet. En mindre brand brød ud i et sløjdlokale på Hummeltoftskolen i Virum, en mand viftede med en pistol på Frederikssund Station midt på eftermiddagen og en 16-årig dreng blev anholdt for vold mod tjenestemand på en institution på Egelundsvej i Jægerspris. Samtidig var der folkeafstemning om det danske retsforbehold, men om politiet i Nordsjælland brugte flere ressourcer i den forbindelse, er endnu uklart.

»Men det er klart, at i en optimal verden, skulle vi have løst opgaven på en bedre måde,« fastslår chefpolitiinspektøren, der forventer at have afsluttet sin undersøgelse i løbet af de nærmeste dage.

Har du været udsat for noget lignende? Så er du velkommen til at kontakte journalist Anna Gottschalck på annj@berlingskemedia.dk og fortælle om din oplevelse.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.