Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Topforskere kalder fyring af kollega en alvorlig trussel

KU-rektor Ralf Hemmingsen har modtaget et protestbrev fra 1500 forskere over fyring af anerkendt professor.

København. Fyringen af den anerkendte professor Hans Thybo er en knægtelse af hans rettigheder og en alvorlig trussel, som bringer den akademiske frihed i fare.

Det mener flere end 1500 forskere fra Danmark og udlandet, som har underskrevet et protestbrev til Ralf Hemmingsen, rektor på Københavns Universitet (KU).

Det skriver Weekendavisen fredag.

I henvendelsen til rektoren forlanger forskerne, at fyringen bliver trukket tilbage. Hans Thybo, som er professor i geofysik, blev fyret i november med to begrundelser.

Den ene var, at han havde brugt sin private mailkonto til at sende arbejdsmails.

Den anden årsag var, at han havde forsøgt at presse en ung postdoc til i en arbejdspladsvurdering at skrive negativt om den lokale ledelse, som Thybo lå i konflikt med.

Men efterfølgende udtalte postdoc'en til det videnskabelige tidsskrift Nature, at han ikke havde følt sig presset af Thybo.

Og i en erklæring til de ansatte på KU har Ralf Hemmingsen ifølge Weekendavisen skrevet, at brug af privat mail ikke kan begrunde en fyring.

Derfor mener de 1507 forskere, at ingen af begrundelserne holder vand, skriver avisen.

I en udtalelse til Weekendavisen siger Ralf Hemmingsen, at han ikke kan gå nærmere ind i den konkrete sag.

- Jeg er opmærksom på, at denne sag nu bliver tolket ind i en langt større sammenhæng om forskernes handlerum, forskningsfrihed, styringen af universiteterne, djøfisering, regelrytteri og så videre, siger han til Weekendavisen.

Rektoren forsikrer, at der skal være plads til kritik af ledelsen, og at han vil svare på forskernes protestbrev.

- (...) Men der er grænser for, hvad jeg må sige om selve sagen, hvor fakultetet har truffet en afgørelse, som nu bliver drøftet mellem Moderniseringsstyrelsen og Magisterforeningen, siger han til Weekendavisen.

Magisterforeningen repræsenterer Thybo i sagen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.