Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

To mænd finder skat med 150 sølvmønter på Sydsjælland

Med en metaldetektor i hånden gik to mænd på jagt og fandt engelske, tyske og hollandske mønter i Sydsjælland.

På en pløjemark ved Kalvehave på Sydsjælland har to mænd fundet en sølvskat med mere end 150 sølvmønter fra vikingetiden omkring år 1000.

Det skriver Ekstra Bladet.

Bevæbnet med en metaldetektor gik de to i weekenden en tur på en mark ved Kalvehave Kirke. Efter kort tids jagt fik de jackpot, da de fik et kraftigt signal og begyndte at grave de første sølvmønter op fra den sydsjællandske muld.

Det er et stort og vigtigt fund af en gammel, hemmelig skat, siger historiker Sanne Jakobsen fra Museum Sydøstdanmark.

»De konstaterede, at der lå meget mere endnu dybere nede og fik alene 30 mønter op den dag,« siger hun til Ekstra Bladet.

To arkæologer gravede dybere og har fundet intet mindre end 150 sølvmønter fra England, Tyskland og det vi i dag kender som Holland.

»Det har været en kæmpe formue.«

»Det er formentligt en handelsmand, der har følt sig truet og forfulgt. Måske er sejlet i land, og som har gravet mønterne,« siger Sanne Jakobsen til avisen.

»Sølvmønterne kan fortælle om, hvilke internationale relationer der var mellem Sydsjælland, Danmark og landene som ligger omkring os,« siger Sanne Jakobsen.

»Det er en spændende historie, som disse mønter kan være med til at fortælle. En historie, som fortæller noget om forbindelsen til Østersøen som den kæmpe motorvej for handel, som den var i vikingetiden, « siger hun til Ekstra Bladet.

Sølvmønterne er blevet udnævnt som danefæ, hvilket er genstande fra fortiden, som har kulturhistorisk værdi. Derfor skal de to skattejægere aflevere mønterne, som nu tilhører staten.

Og selv om de to succesfulde skattejægere ikke kan tage skatten med sig hjem, får de en kompensation. Her vil Nationalmuseet vurdere skattens værdi og give dem en såkaldt danefægodtgørelse.

»Når mønterne er blevet konserveret, vil de blive udstillet på Vordingborg Borgmuseum,« siger Sanne Jakobsen til Ekstra Bladet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.