Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tingbogslæk var bare en programmeringsøvelse

Manden, der offentliggjorde hemmelige adresser og tingbogsoplysninger, siger, at han ikke har brudt loven.

København: Der ligger ingen onde hensigter bag offentliggørelsen af en lang række hemmelige adresser i en database på en udenlandsk server.

Det hævder den angivelige bagmand over for it-mediet Version 2, der har været i kontakt med vedkommende - som kalder sig Protuck - via e-mail.

Protuck hævder, at han som et led i at øve sig på at programmere geografiske informationssystemer fik øje på Tingbogens elektroniske udgave.

Han programmerede en såkaldt scraper, der hentede oplysninger om samtlige danske adresser i en periode over flere måneder.

Det skete fortrinsvis om natten, så serverne ikke blev overbelastet.

Der har dermed ifølge Protuck ikke været tale om hacking, men bare systematiseret indhentning af offentligt tilgængelige oplysninger, som han har lagt over i en særlig database, der er nem at søge i.

- Jeg gør det, fordi jeg tror på, at offentlige data skal gøres tilgængelige og brugbare for internetbrugerne.

- At gemme offentlige data bag en begrænset søgeformular er ikke den rette måde at tjene offentligheden på, siger han til Version 2.

Alligevel er han af dansk politi blevet anmodet om at lukke sitet ned, fordi det giver adgang til hemmelige adresser og kan bruges af terrorister til at finde mulige mål.

Protuck, der efter eget udsagn ikke er dansker, har dog lavet en funktion, der betyder, at man kan blive slettet fra databasen, hvis man ønsker det. Det har 300 angiveligt allerede gjort.

Onsdag formiddag var sitet fortsat tilgængeligt.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.