Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tiltalt i Syrien-sag: Vi skulle bare på bryllupsrejse i Tyrkiet

Fire unge ville ikke til Syrien for at tilslutte sig Islamisk Stat, de skulle på ferie, forklarer de i retten.

Retten i Glostrup. Fire unge ville ikke til Syrien for at tilslutte sig Islamisk Stat, de skulle på ferie, forklarer de i retten.
Retten i Glostrup. Fire unge ville ikke til Syrien for at tilslutte sig Islamisk Stat, de skulle på ferie, forklarer de i retten.

Da fire unge kvinder og mænd en sen aften i marts sidste år købte flybilletter til Istanbul i Tyrkiet, var det fordi, at de skulle på bryllupsrejse.

Det forklarer en 20-årig tiltalt mand i Retten i Glostrup. Han er sammen med de tre andre unge anklaget for at forsøge at rejse til Syrien for at tilslutte sig Islamisk Stat for at fremme den militante bevægelses arbejde.

»Det var en bryllupsrejse,« siger den 20-årige mand kortfattet.

Den 8. marts 2017 mødtes han og de tre andre i Københavns Lufthavn i Kastrup, de havde købt flybilletter aftenen før.

Men kun den nu 22-årige kvinde og de to mænd på 19 og 20 år forlod dansk jord. For den anden kvinde, som i dag er 18 år, havde fået frataget sit pas af sine forældre.

Og det betød, at det blev en bryllupsrejse - bare uden hustruen. For det var den 20-årige mand og 18-årige kvinde, som var blevet gift. Hun kom bare ikke med til Tyrkiet, men måtte blive i Danmark.

I retten forklarer den 20-årige, at han ikke var ærgerligt over, at hans hustru ikke kom med som planlagt. Og han fortæller, at de to andre skulle med på bryllupsrejsen, så de kunne lære hinanden at kende og måske blive gift.

De to tiltalte kvinder fniser og smiler til hinanden, da den 20-årige afgiver forklaring om det, der angiveligt var en ferie sydpå. Under varetægtsfængslingen blev den 20-årige mand og kvinden skilt.

De to tiltalte mænd kender hinanden fra Aarhus, hvor de er vokset op. De er begge danske statsborgere, men den ene har marokkansk baggrund og den anden algerisk.

Tyrkisk politi anholdt de to mænd i Istanbul 17. marts. Da de blev kropsvisiteret fandt betjentene to falske syriske id-kort med billeder, som de havde på sig.

Den 22-årige kvinde, der er afghansk statsborger, tog bussen til den sydlige by Yayladagi, der grænser op til Syrien. Her blev hun anholdt 18. marts af politiet, som udleverede hende til Danmark.

De har alle tre siddet varetægtsfængslet siden marts sidste år. Den i dag 18-årige kvinde blev anholdt i Danmark, men løsladt igen da kun på tidspunktet var 17 år. Hun er dansk statsborger.

De fire unge mennesker nægter sig alle skyldige i anklagerne. Anklagemyndigheden har krævet, at de to mænd og den 22-årige kvinde udvises af Danmark.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.