Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tiltalt driftschef i Region Sjælland »bestemte alt«

Varetægtsfængslet har påvirket tidligere salgschefs psyke. Første afhøring i stor sag om bestikkelse.

Da specialanklager Jørn Thostrup begynder at spørge om rejser, bryder den tiltalte ind med en protest. »Det var uddannelsesture og messer,« siger han, der selv er tiltalt for to rejser til Las Vegas og en til Rom.
Da specialanklager Jørn Thostrup begynder at spørge om rejser, bryder den tiltalte ind med en protest. »Det var uddannelsesture og messer,« siger han, der selv er tiltalt for to rejser til Las Vegas og en til Rom.

Driftschefen i Region Sjælland var nøglefiguren for den store it-leverandør Atea.

Han »bestemmer alt«, skrev salgschefen i Atea i en mail til sine kolleger om it-driftschefen.

Mailen fremlægges fredag i Retten i Glostrup i Bagmandspolitiets sag om bestikkelse, og netop de to mænd er de mest belastede i anklageskriftet - den ene som giver og den anden som modtager.

I den første afhøring i sagen bliver salgschefen spurgt om en særlig konto i Atea.

Halvanden procent af omsætningen i regionen røg ind på 2840. Og en del af pengene er brugt til de dyre middage og rejser, som ifølge Bagmandspolitiets påstand udgør overtrædelser af straffeloven.

»Jeg administrerede ikke konto 2840. Det er en finanskonto,« siger salgschefen.

Det var »primært« regionens it-driftschef, der bestemte, hvad pengene skulle bruges til, fortæller han.

»Jeg er ikke uddannet bogholder, jeg ved ikke meget om det. Jeg ved, at kontoen hedder hensatte midler,« siger han.

Har du trukket på 2840 uden at spørge Region Sjælland?

»Det tror jeg ikke,« svarer han.

Da specialanklager Jørn Thostrup begynder at spørge om rejser, bryder den tiltalte ind med en protest.

»Det var uddannelsesture og messer,« siger han, der selv er tiltalt for to rejser til Las Vegas og en til Rom.

To rejser til Dubai er han ikke selv under anklage for at ydet til de offentligt ansatte.

»Det var på en af de disse ture, at nogle fløj på businessclass. Det var ikke sædvanligt med Region Sjælland,« siger salgschefen. Han forlod Atea i sensommeren 2015 efter have været varetægtsfængslet.

Et par gange under afhøringen kniber det med at huske detaljer.

»Jeg har været varetægtsfængslet i fem uger. Det tog meget hårdt på min psyke. Min læge mener, jeg har fået posttraumatisk stress. Nogle gange kan jeg ikke huske, hvad der skete i går. Det er meget, meget kedeligt,« siger han.

Allerede da han tiltrådte i Atea i 2007, var arrangementet med 2840 på plads. Det var noget, som han blev orienteret om af en anden af de tiltalte i sagen.

Regionen købte varer og tjenesteydelser for cirka 140 millioner kroner om året af Atea og var dermed den største kunde inden for det offentlige.

Mistanken om bestikkelse kom frem, da Atea i foråret 2015 tabte et udbud fra regionen til et nyt selskab, som var stiftet af tre tidligere Atea-chefer.

Potentielt kunne udbuddet have sikret Atea en omsætning på en milliard kroner, fremgår det af en intern mail, som præsenteres i retten.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.