Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tilliden til politikerne styrtdykker

Danskernes tillid til deres politikere er faldet dramatisk på få år, viser ny måling for netavisen Altinget.dk. Et alvorligt problem for folkestyret, siger Bertel Haarder (V) og Mogens Lykketoft (S).

Tilliden til politikerne rammer et historisk lavt niveau i ny måling ifølge Altinget.dk. Her er forlader Morten Bødskov et åbne samråd om PET-sagen, som fældede ham som justitsminister.
Tilliden til politikerne rammer et historisk lavt niveau i ny måling ifølge Altinget.dk. Her er forlader Morten Bødskov et åbne samråd om PET-sagen, som fældede ham som justitsminister.

Befolkningens tillid til politikerne styrtdykker. På få år er andelen, der har meget eller ret stor tillid til politikerne halveret til kun 36 procent af danskerne. Det viser en meningsmåling, som A&B Analyse har foretaget for netavisen Altinget.dk.

Hvor stor tillid har du til danske politikere i almindelighed? Det spørgsmål har valgforskerne stillet vælgerne efter hvert valg siden 1994. Indtil 2011 har mellem 54 og 70 procent af vælgerne sagt, at de har stor eller ret stor tillid til politikerne.

Tilliden har altså ikke været lavere end lige nu. Op gennem halvfemserne steg tilliden ellers til de danske politikere og toppede midt i nullerne med kontraktpolitikken under Anders Fogh Rasmussen (V).

Men ved 2011-valget knækkede kurven. Og siden da har tilliden været i frit fald. Efter valget har der været en hård diskussion om S og SFs løftebrud på alt fra efterløn til SU og betalingsring.

Oven i den økonomiske krise og en lang række omstridte reformer, har der tilmed været en række personsager. Særligt V-formand Lars Løkke Rasmussen image fik et ordentlig hak med rejsesagen i efteråret. Dertil kom en række uskønne konstitueringer efter kommunalvalget.

Men hovedårsagen til den dalende tillid er den økonomiske krise, vurderer valgforsker Rune Stubager fra Aarhus Universitet.

»Nedenunder de akutte personsager på Christiansborg og diverse borgmesterkup, så er der en generel trend til, at tilliden til politikerne er dalende. Det skyldes især den økonomiske krise, fordi den stiller spørgsmålstegn ved, om politikerne kan levere det, de skal, nemlig vækst og arbejdspladser,« siger Rune Stubager til netavisen Altinget.dk.

»Vi kan se, hvordan politikere ikke bare i Danmark, men i hele verden slås med at finde den rigtige løsning på krisen,« siger Rune Stubager.

Lidt over hver femte vælger angiver nu, at de har meget lidt tillid til politikerne. Det er mere end en fordobling i forhold til tidligere.

»Løftebruds-debatten spiller helt sikkert også en rolle. Der er en del vælgere, som oplever, at de har fået en anden politik end den, de troede, de havde stemt på. Derfor har vi også set ret store vælgervandringer væk fra især S og SF efter valget,« siger Rune Stubager.

Hos Folketingets Præsidium ser både formanden Mogens Lykketoft (S) og næstformand Bertel Haarder (V) alvorligt på udviklingen.

»Det er et klart krisetegn for folkestyret. Vi skal som politikere tage det meget alvorligt. Og det skal pressen også. Den har jo nogenlunde samme troværdighed som politikerne,« siger Bertel Haarder til Altinget.dk.

Han mener, at der er blevet en hårdere tone politikerne imellem, som også smitter af i pressen. Derfor opfordrer han sine kollegaer til at holde igen med mudderkastning.

»Vi politikere skal selvfølgelig begynde med os selv. Vi skal være opmærksomme på, at hvis vi kaster med mudder, så bliver mudderet kastet tilbage. Og det er ikke sikkert, at den der kaster med mudder får særlig stor glæde af det,« siger Bertel Haarder.

Også Mogens Lykketoft mener, at tallene er bekymrende.

»Det er alvorligt. Der er et stort arbejde at gøre fra alle sider for at rette op på tilliden. Politikerne skal i højere grad gøre sig umage for at undgå personsager. De skal ikke bare spille efter reglerne, men også have øje for, hvad der er god adfærd for ministre og folketingsmedlemmer,« siger Mogens Lykketoft til Altinget.dk.

Han peger på, at tallene formentlig ser endnu værre ud nu, end da Altinget.dk fik lavet meningsmålingen i begyndelsen af december.

For en uges tid senere måtte Morten Bødskov (S) gå af som justitsminister, da han var blevet taget i at lyve for Folketingets Retsudvalg.

»Det politiske liv har desværre leveret en lidt for stor del af grunden til, at det ser sådan ud med tilliden. De kommunale konstitueringer, hvor man kan stille op for et parti den ene uge, og så gå over i et nyt parti ugen efter. Den slags forræderi giver helt sikkert folk en stor afsmag for politik,« siger Mogens Lykketoft.

Både Lykketoft og Haarder er enige med valgforskeren Rune Stubager i, at den økonomiske krise er den primære årsag til den styrtdykkende tillid.

»Den væsentligste faktor er den økonomiske krise, og de indgreb den medfører i dagpenge, efterløn og så videre. Folk føler, at de bliver berøvet nogle velerhvervede rettigheder. Det bidrager selvfølgelig til mistilliden til politikere,« siger Bertel Haarder.

BNB

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.