Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tilflytning til byerne giver pendlere længere til arbejde

Afstanden til og fra arbejde stiger, viser ny analyse. Det skyldes samfundets centralisering, mener forsker.

København. Siden finanskrisen gjorde sit indtog i Danmark, er der kommet fart på pendlingen til og fra arbejde. Det skriver Jyllands-Posten.

Stigningen sker især blandt faglærte som elektrikere, mekanikere, murere og kokke. De pendler i gennemsnit 7,2 procent længere for at komme til og fra arbejde end i 2008.

Det viser en analyse udarbejdet af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).

Analysen viser, at lønmodtagere i Danmark siden finanskrisen i 2008 er blevet langt mere villige til at køre langt for at komme på arbejde.

I gennemsnit pendler vi i dag 6,3 procent længere, end vi gjorde i 2008, da vi i gennemsnit har 43 kilometer mellem hjem og job. Stigningen er størst blandt de faglærte.

Det er medarbejdere med kortere videregående uddannelser, der med 53,1 kilometer i gennemsnit om dagen pendler længst.

De bliver efterfulgt af dem med de højeste videregående uddannelser. Men de faglærte er kommet tættere på.

Ifølge en trafikforsker hænger den øgede pendling sammen med to tendenser.

Vi søger oftere ind og bosætter os i eller tæt ved de større byer.

Desuden bliver vores job mere specialiserede, og vi bliver derfor i højere grad nødt til at rejse relativt langt for at finde det rigtige job.

- Den øgede pendling er symbol på centraliseringen i samfundet, siger trafikforsker Per Homann Jespersen, Roskilde Universitet, til Jyllands-Posten.

- Siden 2007 har København og Aarhus trukket rigtig meget vækst til sig, og der er sket en kraftig centralisering. Så hvis man ikke lige bor omkring centrene, bliver man nødt til at bevæge sig længere og længere væk for at gå på arbejde, lyder hans vurdering.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.