Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tidligere PET-chef: PET-vurdering kan skabe unødig frygt

Når Politiets Efterretningstjeneste (PET) udsender en vurdering af terrortruslen mod Danmark, medvirker det til at skabe unødig frygt i befolkningen, mener tidligere chef Hans Jørgen Bonnichsen.

ARKIVFOTO. - Det er vores vurdering, at der fortsat er en alvorlig terrortrussel mod Danmark, siger PET-chef Jakob Scharf.
ARKIVFOTO. - Det er vores vurdering, at der fortsat er en alvorlig terrortrussel mod Danmark, siger PET-chef Jakob Scharf.

Det er meget begrænset, hvad den menige borger kan bruge PETs vurdering af terrortruslen mod Danmark til. Faktisk kan vurderingen, der netop er præsenteret en opdateret udgave af, skabe unødig bekymring i befolkningen. Det mener Hans Jørgen Bonnichsen, tidligere operativ chef i PET.

- Det, jeg har brug for at få at vide, er, hvad er risikoen for, at jeg omkommer i forbindelse med et terrorangreb. Det skal jeg søge længe efter. Jeg finder det faktisk først til allersidst i vurderingen, hvor der står, at risikoen for at blive offer for et terrorangreb fortsat er meget begrænset, siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Hans Jørgen Bonnichsen mener, at vurderingen er et glimrende arbejdsredskab for PET, politi, beredskab og politikere, men den almindelige borger ville have langt mere glæde af en risikovurdering:

- Det ville da være befriende, hvis man i vurderingen startede med at sige, at risikoen for, at du og jeg udsættes for et terrorangreb, er næsten ikke til at få øje på. Det ville være mere anvendeligt for mig at vide som borger. Vurderingen medvirker i stedet til at stabilisere en frygt, og frygt har vi altså ikke brug for, siger han og efterlyser også råd til, hvad den enkelte borger kan gøre for at medvirke til, at terrortruslen ikke bliver en realitet:

- Det står der ikke noget om, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Derimod fastslår vurderingen, at der fortsat er en alvorlig terrortrussel mod Danmark.

- Danmark er stadig et prioriteret terrormål for militante islamister, og det samlede trusselsbillede er i dag mere fragmenteret, dynamisk og komplekst og dermed også mere uforudsigeligt end tidligere. Udviklingen vil både nu og i de kommende år stille store krav til den samlede indsats over for terrorisme og ikke mindst til PETs arbejde med at identificere og imødegå konkrete terrortrusler, siger PET-chef Jakob Scharf.

Hans Jørgen Bonnichsen mener, det er underligt at tale om et mere uforudsigeligt trusselsbillede:

- Hvis terror ikke havde været uforudsigeligt, havde man nok forudsagt både Madrid, London og New York (terrorangrebene i de pågældende byer, red.) Terror har alle dage været uforudsigeligt, siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.