Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tidligere nazist frifundet for racisme

Et blogindlæg, som betegner afrikanere som landsskadelige for Danmark, og klistermærker med ordene »Raceblanding er folkemord« kan ikke karakteriseres som ulovlig racisme.

Stifteren af det højreorienterede Danskernes Parti, Daniel Carlsen, er blevet renset for anklager om racisme.
Stifteren af det højreorienterede Danskernes Parti, Daniel Carlsen, er blevet renset for anklager om racisme.

Stifteren af det højreorienterede Danskernes Parti, Daniel Carlsen, er blevet renset for anklager om racisme. Onsdag valgte Vestre Landsret at stadfæste Aarhus Byrets frifindelse af det tidligere medlem af den danske nazistbevægelse.

Daniel Carlsen var tiltalt efter paragraf 266b, den såkaldte racismeparagraf, fordi han i et blogindlæg på TV 2s hjemmeside i 2010 skrev, at afrikanere gennemsnitligt har en lavere IQ end europæere, at det vil være landsskadeligt, hvis de kom til Danmark, og at de kun vil kunne bidrage til samfundet i begrænset omfang.

Landsrettens begrundelse for, at blogindlægget ikke er racistisk, er, at Daniel Carlsen udtaler sig som en del af en politisk debat, og at ytringsfriheden derfor skal »fortolkes snævert«. Derfor er udtalelserne ikke strafbare, selv om de »ud fra en almindelige betragtning må forekomme stødende«.

Carlsen var også, sammen med et andet tidligere medlem af nazistbevægelsen, tiltalt for racisme efter i 2009 at have sat klistermærker op med teksten »Danmark for Danskerne« og et billede af et hagekors - og andre klistermærker ligeledes med et hagekors og teksten »Raceblanding er folkemord«.

Men fordi udsagnene ikke mønter sig på en bestemt race eller gruppering, har landsretten ikke fundet baggrund for at dømme de to for klistermærkerne.

Danskernes Parti med Daniel Carlsen i spidsen vil stille op til efterårets kommunevalg.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.